Najavljeno otvorenje 17. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri

0

Do svečanog otvorenja 17. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri ostala su još samo dva dana. A da ono u petak, 2. prosinca ove godine bude novo i drugačije, a opet u duhu Sajma, pobrinut će se i opet Mauricio Ferlin. Već su poznata njegova neformalna, svježa i nepompozna rješenja, što neće izostati ni ove godine. Sajam će otvoriti poznati pjesnik, scenarst i pisac Abdulah Sidran, a ceremonija će se nakon dugo vremena dogoditi na otvorenom, ispred Doma hrvatskih branitelja.

Katalog ove godine pokušava pratiti žarišnu temu Sajma: „Identitet drame – drama identiteta“. Stoga se koncepcijski približio eseju, a udaljio od faktografije. Urednik je i ove godine Miodrag Kalčić, a vizualno ga je oblikovala umjetnička radionica Petikat, ujedno „krivac“ za novi vizualni identitet Sajma. Na 112 stranica Katalog nudi i informativan pregled tematskih cjelina 17. izdanja sajma, ali primarno predstavlja autore i goste u nizu esejističkih citata. Uvodni eseji direktorice Magdalene Vodopije i izbornika teme Vladimira Stojsavljevića – Vakija nude fokuse Sajma: male knjige velikih nakladnika i priču o identitetu, a uz njih o identitetu progovara i prijatelj Sajma Žarko Paić. Tekstovi Miroslava Krleže o Puli i govor Ive Andrića na dodjeli Nobelove nagrade 1961. godine u Stockholmu najavljuju dvije velike obljetnice koje Sajam promovira: 30 godina od smrti Krleže i 50 godina od inauguriranja jedinog književnog nobelovca s naših područja, o čemu je u našoj javnosti bilo premalo govora.

Katalog i ceremonija otvorenja, kao i neki noviteti Sajma predstavljeni su na posljednjoj, pulskoj konferenciji za novinare u Domu hrvatskih branitelja, na kojoj su govorili: direktorica Sajma Magdalena Vodopija, glavna organizatorica Egle Vošten, koautor vizualnog identiteta Mauricio Ferlin, voditeljica Festivala dječje knjige Monte Librić Slavica Ćurković te predstavnik glavnog sponzora - Zagrebačke banke - direktor regionalnog centra Istra Valter Šarić.

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija govorila je o otvaranju i novitetima: „Uvijek u ovim trenucima pred Sajam imam tremu. Puno je toga odrađeno, a još više željeno. A ono što je u mislima i mašti tako savršeno, u stvarnosti i ne mora biti. Sada mislim na prve i na zadnje dane sajma koji su ove godine ključni. Na otvorenje, koje režira Mauricio Ferlin i koje ćemo poslije dugo godina imati na otvorenom, ispred Doma hrvatskih branitelja. Uz protokol u kojem će sudjelovati gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić nastupit će grupa Veja, a svečano će Sajam otvoriti veliki pjesnik i scenarist Abdulah Sidran.

Zadnje dana Sajama obilježava Kiklop, a sama nagrada obilježena je novom skulpturom Marine Orlić i prostorima u kojima se održava.  Dva nova prostora su u pitanju, jedan kultni, nezaboravni Disco hotela Pula u kojem će se odvijati program U potrazi za Kiklopom, a drugi, Sveta srca, nova ljepotica Pule dirljiva imena, u kojem će se Kiklop i dodijeliti.”

Posebnu cjelinu ovogodišnjeg izdanja Sajma čine brojni popratni programi. O njima je govorila glavna organizatorica Sajma Egle Vošten:

“Ove godine pripremili smo za publiku niz posebnih programa od kojih valja izdvojiti hrvatsku premijeru predstave „Leksikon YU mitologije“ redatelja Olivera Frljića u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem prvog dana Sajma, multimedijalni performans  „Simetrija Kvadrata“ u kojem će nastupiti Danijel Žeželj, Stanislav Habjan, Jessica Lurie i Robert Kainar, večernji program PMSSS (Pe14mimasimićsajamskishow) u kultnom caffe baru P14 svojevrstan talk show voditeljice Mime Simić koja će u ugostiti na programu Predraga Lucića, Matu Kapovića, Darka Lukića, Sibilu Petlevski, Borisa Dežulovića i Miljenka Jergovića. U suradnji s vinima Demian održat će se u pulskom Rock caffeu „Andijev program“ u čast našeg voljenog Andija Šipetića šaljivog naziva „Melodije vraga bez Predraga“  koje će voditi miljenik Pule Boris Dežulović. Na Sajmu nas očekuje i koncert skupine HOT CLUB ZAGREB predvođene Mate Matišićem u programu „U potrazi za Kiklopom“, gdje ćemo se opet susresti s novim udarnim voditeljskim duom Sajma Borisom Dežulovićem i Mimom Simić,  te više od 30 nominiranih autora i nakladnika za ovogodišnji Kiklop. Bit će to i posljednji, ali i najveći tulum Sajma jer će nas u kultnom, nezaboravnom discu Hotela Pula nakon programa i koncerta do duboko u noć zabavljati DJ Filjo”.

Koautor vizualnog identiteta Sajma Mauricio Ferlin govorio je o konceptu “okretanja na glavu” postave ovogodišnjeg Sajma:

“Prostorna koncepcija sajma je ove godine poprilično ‘zarotirana’. Najveće promjene na sajmu su: nakon sedam godina povratak centralne pozornice u Crveni salon, zatim veliki izdavači koji su se ‘probili’ u hol, reprezentativni prostor za istarske izdavače u Plavom salonu, a u koncertnoj, centralnoj dvorani uz velike izdavače smjestio se i ZoomBook, nešto poput komprimiranag Sajma, gdje će voditeljice birati ono najzanimljivije iz svih dvorana. Posebno bih izdvojio novu poziciju našeg malog podstanara - kojeg tradicionalno selimo iz godine u godinu – Monte librić je svoje mjesto našao na velikoj pozornici u Koncertnoj dvorani”.

Tradicionalnu manifestaciju koja prati Sajam knjige u Istri – Festival dječke knjige Monte librić - predstavila je voditeljica Slavica Ćurković:

„Monte Librić u desetak festivalskih dana nastoji pokazati najbolja i najvrjednija izdanja književne produkcije za djecu. Ove se godine selimo u središnju dvoranu Doma hrvatskih branitelja, a  novo i originalno rješenje izložbenog prostora i scenografije osmislio je ponovno Mauro Ferlin. Više od 35 nakladnika predstavit će svoju godišnju produkciju. Piknici će ove godine biti malo drugačiji; interaktivni i multimedijalni, a s autorima će razgovarati Ina Delić i Željka Kondić Dabo. Brojni gosti i sadržajan program, vjerujemo i nadamo se, razveselit će podjednako djecu i odrasle. Koraljka Milun, Sanja Lovrenčić, Irena Plejić Premec i Majda Makovec,  Bruno Kuman, Sonja Tomić, Željka Horvat Vukelja, Jadranka Čunčić Bandov, Dubravko Jelačić Bužimski, Mladen Kušec, Silvija Šesto, Kašmír Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović te naš istarski književnik Tomislav Milohanić predstavit će svoja djela i ispričati pokoju priču. Tu su još i zanimljive kreativne radionice, a izdvojila bih slušaonice Radio igre za djecu i mlade koje realiziramo u suradnji s Dramskim programom hrvatskog radija. U suradnji s INK-om prikazat ćemo kazališnu predstavu Družba Pere Kvržice u izvedbi kazališta Žar ptica.“

Sajma ne bi bilo bez sponzora. U ime glavnog sponzora – Zagrebačke banke – novinarima se obratio i direktor regionalnog centra Istra Valter Šarić, govorivši o društveno odgovornom poslovanju Zagrebačke banke u podupiranju ovakve manifestacije - sprege privatnog i javnog sektora u sporazumu o financiranju kao jedinstvenom putokazu koji se dogodio u Puli.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA