Kako je talijanski Labin obranjen od Hrvata

0
Uskoci pred Klisom (foto: Dalmacija news)
Uskoci pred Klisom (foto: Dalmacija news)

U sklopu ovogodišnje Labin Art Republike u četvrtak, 1. kolovoza na Titovom trgu će se rekonstruirati, kako stoji u najavi organizatora „slavna labinska noć Sv. Sebastijana iz daleke 1599. godine“, kada je Labin obranjen od uskoka.

„Godine 1599. na jednom od svojih pohoda uskoci su stigli do istočne obale Istre“, stoji u objašnjenju manifestacije. „U noći od 19. na 20. siječnja 1599. godine oko 600 uskoka napalo je Labin. U to vrijeme grad Labin činio je dio na vrhu brežuljka, opasan gradskim zidinama visokim šest metara. U vrijeme napada u gradu se nalazilo svega 30 vojnika i oko 300 muškaraca sposobnih za oružje i obranu grada. Iako u tako malom broju, oni su uspješno obranili Labin, posluživši se lukavstvom. Naime, da bi se prevarilo uskoke, zaklali su vola i prolili njegovu krv kod gradskih vrata, a prazne bačve pune željeza kotrljali su strmim gradskim ulicama stvarajući time zaglušujuću buku. Tako su uspjeli stvoriti dojam dobro organizirane obrane grada, a uskoke su uvjerili da su im nanijeli znatne gubitke.“

No, ova lijepa i zasigurno atraktivna manifestacija, koja će obogatiti turističku ponudu Labina i Rapca, u sebi skriva i malu političku provokaciju. Naime, te „slavne labinske noći“ talijanski Labin zapravo je uspješno obranjen od Hrvata, pa će se u četvrtak dogoditi zanimljiva situacija da će se  u jednom hrvatskom gradu slaviti pobjeda nad Hrvatima.

Ako ćemo provocirati do kraja, onda zaključimo da su Hrvati Labin osvojili tek iz drugog pokušaja. Naime, nakon što to nije uspjelo senjskim uskocima 1599., Labin su uspjeli osvojiti dalmatinski partizani 1945. godine. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa