Kukuriku pred ozbiljnim problemom: Neće imati koga poslati u Sabor

0
Zlatko Komadina i Ivan Jakovčić
Zlatko Komadina i Ivan Jakovčić

Prema istraživanju koje je agencija Gfk na uzorku od 400 osoba napravila za RTL televiziju, u 8. izbornoj jedinici sve mandate osvajaju Kukuriku koalicija i HDZ. No, za razliku od istraživanja koje je provela jedna druga agencija, koja predviđa omjer 12:2 u korist stranaka Kukuriku koalicije, rezultati agencije Gfk još su porazniji za HDZ. Prema njima HDZ u 8. izbornoj jedinici osvaja samo jedan mandat (Davor Božinović), a SDP-HNS-IDS-HSU čak 13. Sve ostale liste ostale bi ispod izbornog praga.

Ovakav ishod je ipak malo vjerojatan. To da će HDZ spasti na samo jedan mandat još se i može očekivati, ali da će Kukuriku sami osvojiti preostalih 13 ipak je pretjerano, jer bi to značilo da će za njih u ovoj izbornoj jedinici glasati između 65 i 70 posto birača. Osobno vjerujem da će u nekim istarskim gradovima i općinama (primjerice u Labinu ili Svetoj Nedelji) Kukuriku koalicija dobiti i više od 70 posto glasova, ali teško će takav postotak ostvariti u cijeloj izbornoj jedinici koja pokriva Istru, Liburniju i Rijeku.

No, ova je anketa zanimljiva zbog nečeg drugog. Kada bi se doista ostvarilo predviđanje agencije Gfk onda bi Kukuriku koalicija imala ozbiljan problem u 8. izbornoj jedinici – ne bi imali koga poslati u Sabor. Naime, prema još uvijek važećem zakonu političar ne može istodobno obavljati dužnost župana i saborskog zastupnika. To mogu gradonačelnici i načelnici općina, ali ne i župani. S obzirom da se na listi Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici nalaze dva župana, Ivan Jakovčić i Zlatko Komadina, u Sabor može samo 12 kandidata s te liste. Za trinaesti mandat bi ili Jakovčić ili Komadina trebali podnijeti ostavku na dužnost župana i prepustiti svoje mjesto jednom od svojih zamjenika.

Možete li zamisliti situaciju da Jakovčić svoje mjesto prvog čovjeka Istarske županije prepusti nekarizmatičnoj Viviani Benussi ili, ne daj Bože, SDP-ovcu Vedranu Grubišiću. Prva je dožupanica samo zato što je Talijanka, a drugi samo zato što je SDP u Općini Raša na izborima podržao IDS-ovog kandidata za načelnika. (Nenad Čakić)   

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA PRODAJE I DIZAJNA

Do: 31.08.2021.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA