donijeli ga izviđači

Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

0

Gradonačelnik Filip Zoričić je sa svojim zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom ispred Komunalne palače danas godine dočekao Betlehemsko svjetlo koje su pulski izviđači donijeli iz Zagreba.

 

Nakon postrojavanja svih članova odreda Istra  i Uljanik, gradonačelniku je pročitana poruka mira.

„Ovo svjetlo mira je upaljeno u štalici Isusovog rođenje u Betlehemu, prenijeto u Beč te preneseno u našu domovinu Hrvatsku. Svjetlo je sada ovdje da zapali srca svima nama, da ga mi sve više širimo i prenosimo dalje svim ljudima. Donoseći ovo malo Svjetlo, mi izviđači Hrvatske želimo prenijeti poruku da su najbolji dijelovi našeg života često mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi koja su potrebna svima nama i svakome od nas. Izviđači su ovdje da tijekom Božićnih blagdana u Svjetlo prenesu poruku: mir u meni - mir s vama. Svojim djelima mi želimo sudjelovati u rasvjetljavanju tame, želimo unositi radost u sva srca, pogotovo onih koji pate ili kojima je potrebno malo svjetla u životu i nade u bolje sutra“, poručili su izviđači te zahvalili za pomoć u njihovoj misiji dobrote i ljubavi.

 

Primivši Svjetlo, Zoričić je zahvalio izviđačima na dolasku.

„Hvala vam što ste donijeli Svjetlo u naš grad. Neka nam svima u srcima bude svjetlo, mir i osmijeh. Prenosite dalje poruku mira koja je danas jako potrebna“, poručio je Zoričić.

Potom je, u pratnji svojih zamjenika i predstavnika izviđača, Betlehemsko svjetlo unio u predvorje Komunalne palače te potom održao prijem uz svoje zamjenike za pulske izviđače.

Gradonačelnik je zahvalio svim izviđačima i starješinama na dolasku i donošenju Betlehemskog svjetla u Pulu.

„Poruke koje vi šaljete i prenosite su itekako motivirajuće. Mir je jako važan, mir u srcima, mir u svijetu. Budite sretni u životu i činite svijet boljim. Hvala vam na svakoj emociji koju nam pružate“, poručio je Zoričić.

Starješina odreda Mladen Perčić zahvalio je na prijemu u ime odreda Istre i Uljanik te pruženoj pomoći.

„Ovo svjetlo smo oduvijek zajedno nosili. Dogovorili smo da ove godine nosimo svjetlo u Katedralu, na Vidikovac u Župu sv. Pavla i u Medulin. Uvijek mi je želja da izviđači u Puli zajedno nastupaju. Širimo našu aktivnost i možemo se pohvaliti da smo jedan od najbrojnijih u Hrvatskoj. Dobro predstavljamo Grad Pulu u cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo što smo izviđači u Puli. Vjerujem da ćemo druge godine ovu aktivnost još i bolje organizirati“, rekao je Perčić.

Svake godine u tjednu uoči Božića jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u Špilji rođenja zapali Betlehemsko svjetlo te se to svjetlo tada doprema u Beč. Ondje se okupe predstavnici europskih skautskih organizacija i Svjetlo odnose u svoje države. gdje ga izviđači dostavljaju u crkve, bolnice, ustanove i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje često zanemarujemo: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo.

U Hrvatsku je prvi put 1991. godine Betlehemsko svjetlo iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Od 1992. godine donose ga isključivo pripadnici Saveza izviđača Hrvatske. Pulski izviđači su Svjetlo prvi put donijeli u Pulu 1994. godine i od tada ga svake godine odnose u pulske župe koje polaze izviđači.

Betlehemsko svjetlo će u Komunalnoj palači biti do 24. prosinca.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa