KARTA PISMENOSTI SFR JUGOSLAVIJE      

Ne biste vjerovali gdje je u Istri 1961. godine bilo najviše nepismenih

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

U bespućima interneta pronašli smo jednu zanimljivu kartu SFR Jugoslavije. Na njoj je grafički prikazan udio nepismenog stanovništva po općinama 1961. godine, a autor grafike je izvjesni Miloš Popović.

Na karti je Jugoslavija podijeljena na tadašnje općine, koje su označene različitim bojama, ovisno u postotku udjela nepismenog stanovništva.

Što su općine označene plavijom bojom to su pismenije, a od žute prema smeđoj boji rangirane su najnepismenije općine.

 

Zanimljivo je da općine u raznim nijansama plave boja prate granice nekadašnje Austro-Ugarske, što puno govori o kvalitetnom obrazovnom siustavu tog propalog carstva.

Istra nažalost 1961. godine nije bila najpismenija u Jugoslaviji (pismenija je bila čitava Slovenija, te neke općine u središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i Vojvodini), a razlog je vjerojatno taj što je Istru nakon Drugog svjetskog rata napustio veliki dio pismenog, odnosno obrazovanog stanovništva, a među onima koji su došli u njihove kuće očito je bilo je puno nepismenih. Stoga nije čudno da je najviše nepismenih (od 17,4 do 26,2 posto) bilo na području općina Poreč i Buje, gdje je bilo najviše iseljavanja.

Iz istog razloga u Sloveniji je najveći udio nepismenog stanovništva te godine bio u općini Kopar. 

Nakon rata je puno ljudi iseljeno i iz Pule, ali među useljenicima, novim stanovnicima Pule prevladavali su vojni časnici i drugi školovani kadrovi. (N.Č.)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa