policija pokrenula istragu

OPREZ! Nepoznati muškarac nudi školarcima prijevoz 'jer je bus otkazan'

0
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na društvenim mrežama pojavila se uznemirujuća informacija da nepoznati muškarac, po svemu sudeći Talijan, na šetalištu u Pazinu zaustavlja školarce i na engleskom jeziku nudi im "alternativni prijevoz jer je autobus otkazan". Građani su snimili automobil talijanskih registracijskih oznaka te upozorili da je danas viđen i u Trvižu.

 

"Ja sam vaš prijevoz danas, autobus je otkazan", govorio je djeci. Uznemireni roditelji prijavili su slučaj ravnatelju škole i policiji.

U međuvremenu se javila još jedna čitateljica koja kaže da su ovaj automobil i muškarac danas viđeni i u Rapcu.

Iz Policijske uprave istarske potvrdili su da su primili obavijest da je jučer nepoznati muškarac pristupio djeci kod škole u okolici Pazina te ih je pozvao da pođu s njim. Policija utvrđuje okolnosti događaja. 

"Pozivamo građane ako primijete muškarca, čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju na broj 192 da bi se s njim mogao obaviti razgovor na navedene okolnosti. Također pozivamo roditelje da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima ikamo odlaze bez znanja roditelja", upozoravaju iz policije. 

Policija pohvaljuje djecu sudionike na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja.  

Ujedno izdvajaju nekoliko savjeta roditeljima:

- Uputite svoju djecu da kritički promišljaju o ponašanju drugih osoba koje ih traže da nešto učine ili ne učine, ponekad se može raditi o lošim namjerama.  

- Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.

- Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi glasno pozvati pomoć.

- Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.

 Savjeti koje policijski službenici daju djeci:

- Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.

- Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.

- Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.

- Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.

- Nikad nemoj ući u vozilo ili otići s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.

- Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.

(M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa