Među 'top 10' i kuhar u prestižnom rovinjskom restoranu
Rekordni odziv glasača u ovogodišnjem izboru Kulta Plave Kamenice za Chefa godine i Restoran godine doveo je do dosad najveće disperzije glasova, osobito u izboru Chefa godine u kojem je glasove, nimalo iznenađujuće, dobilo veoma mnogo kandidata.
Iznenađujuće je, međutim, da su neki od favorita u prijašnjim izborima ispali iz kruga chefova s najviše glasova, dok se pojedini zaista ugledni i uspješni chefovi nisu uspjeli plasirati među prvih deset. No, o tim ćemo iznenađenjima detaljnije izvještavati u idućim člancima o ovogodišnjem izboru Chefa godine. Sada u kratkim crtama predstavljamo Emanuelea Scarella, koji je 2023. osvojio deseto mjesto s 54 boda.
Zmajska pivovara, prva profesionalna hrvatska craft pivovara, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine. Emanuele Scarello chef je i suvlasnik obiteljskog restorana Agli Amici, koji na originalnoj lokaciji u Udinama već dugo drži dvije Michelinove zvjezdice, a pola talijanske gastronomske javnosti pita se kad će dobiti treću.
Hrvatski Agli Amici otvoren je prije nekoliko godina u Rovinju, gdje je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu dva mjeseca poslije početka rada. Obitelj Scarello nedavno je otvorila i restoran u Veneciji. Emanuelle Scarello kuha tehnički fantastično precizno, s puno talenta za izvlačenje okusa i sa strogim, vrlo lijepim prezentacijama. Agli Amici u Rovinju ove je godine postigao dosad najvišu gastronomsku razinu.
Gospodin Scarello pojedinim je svojim suradnicima i prijateljima kazao da se nada drugoj zvjezdici u Rovinju. S obzirom na senzacionalnu večeru koju smo u Rovinju pojeli ovoga proljeća, rovinjski Agli Amici jedan je od glavnih kandidata za prvi hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice, piše Plava kamenica.