mini reportaža s kronplatza

Foto Istrijani su već na skijanju. 'Vi ste za nas odlični gosti'

05.12.2023 - 15:02
Dio istarskih ucitelja kod poznatog zvona Concordia
Dio istarskih ucitelja kod poznatog zvona Concordia

Početak skijaške sezone službeno je obilježen prošlog tjedna, a istarski su učitelji skijanja tek dočekali puštanje u pogon skijaških staza diljem Alpa, ne bi li krenuli u ovu, prema svemu sudeći, dobru skijašku godinu. Prema dugoročnim prognozama, snijega će biti u izobilju, tvrde stručnjaci meteorolozi. Nama najbljiža skijališta dakako su ona u Sloveniji i u Italiji.

Talijanski Dolomiti su i ove godine bili meta istarskih učitelja skijanja za prvi kriterij snijega i organizaciju seminara za potvrđivanje licenci i usavršavanja skijaških tehnika. Na Kronplatz su došli učitelji iz Umaga, Pule, Poreča, Novigrada, Labina i Opatije. Organizator skupa na poznatom talijanskom skijalištu Plan de Corones – Kronplatz u južnom Tirolu bio je istarski Zbor učitelja i trenera sportova na snijegu. Osim starijih učitelja, bilo je i onih mlađih koji su došli na trening jer im "visi" koji popravni ispit za stjecanje licenci. Sve u svemu, druženje je prošlo u najboljem redu, kaže predsjednik ZUTS-a Istra Dugravko Grgić.

 

- Ovo skupljanje učitelja na Kronplatzu je samo uvertira onoga što će se dogoditi iduće godine u isto vrijeme. Naime, na Kronplatzu ćemo tada imati većinu naših učitelja na potvrđivanju licenci. Danas smo vrlo zadovoljni učinjenim jer imamo puno mladih kolega koji će jednog dana preuzeti naš Zbor i voditi našu organizaciju. Na druženju je bilo govora i o narednim planovima, među kojima su obiteljska skijanja u siječnu naredne godine te pripreme za Kup Istre u veleslalomu za rekreativce na rasporedu u veljači i u ožujku iduće godine, rekao je Grgić.

Direktor Skirame, sustava uspinjača na Kronplatzu, Thomas Reiter, je također izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s istarskim učiteljima skijanja.

- S istarskim učiteljima skijanja imamo izuzetno dobru suradnju već gotovo četiri desetljeća. Istarski skijaši su za nas odlični gosti, srdačni, ljubazni i društveni. Volimo se držiti s Istanima jer su to jednostavno dobri ljudi. U to smo se uvjerili kod nas na Kronplatzu, ali i kod vas u Istri na moru gdje često dolazimo, istaknuo je Reiter.

Posljednjeg dana skijanja, u nedjelju 3. prosinca, prekrasan sunčan dan iskorišten je za uživanje na padinama Kronplatza za kojeg kažu da je, sudeći po pripremljenosti staza i sustava uspinjaća, skijalište broj jedan u regiji Alto Adige. Upravo zbog toga se za dva tjedna članovi Ski kluba Istra iz Pule zajedno s kolegama iz Labina vraćaju na Kronplatz. Kako su rekli dečki iz Labina kad su trebali opisati to skijalište, jednostavno "takove ni nidere". (Napisao i snimio Cristian Bruno Galić)

Tweet

Posljednje novosti