Šest istarskih konoba nudi jela s kupusom po promotivnim cijenama
Danas je u Tomažovoj konobi u Voštenima najavljen početak ovogodišnje gastronomske manifestacije "Draga nam je zima dok kapuza ima!".
Predstavljanju su prisustvovali direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan, vlasnik obrta Ciburiproduct Dean Matić te voditeljica Tomažove konobe Anamarija Vošten.
Manifestacija "Draga nam je zima dok kapuza ima!" odvijat će se od 1. do 15. prosinca u ugostiteljskim objektima na području TZ Središnje Istre. U navedenom razdoblju ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje i/ili moderniziranu verziju jela spravljenu od kiselog kupusa i suhomesnatih proizvoda, a sve s ciljem povezivanja ugostitelja i lokalnih OPG-ova te jačanja gastronomske ponude središnje Istre u razdoblju posezone, kako bi se doprinijelo razvoju cjelogodišnjeg turizma.
Uvertira u zimsko razdoblje bit će meniji u kojima će glavnu ulogu imati kiseli kupus, a meni će se sastojati od predjela, glavnog jela i deserta te će se nuditi po promotivnim cijenama u rasponu od 18 do 30 eura.
U manifestaciju je uključeno šest ugostiteljskih objekata, koji nude sljedeće menije:
Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): jota sa suhim svinjskim mesom | kobasice, restani krumpir i kuhani kiseli kapuz | domaći kolač - 18 eura
Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): rikola, kapuz, pršut, sir, čvarci (salata) | gratinirani kapuz s junećim burgerom i kiselim kapuzom| flambirane jabuke – 22 eura
Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): kuhani svinjski jezik sa salatom od kapuza, bobići i suhi pomidorini | Istarska kobasica na gradelama s kapuzom i fažolom po starinski sa začinjenim senfom| slatka palenta – 19 eura
Konoba Marino (Gračišće): aperitiv dobrodošlice | jota | kobasice, ombolo, kiseli kapuz, panceta | fritule i cukerančići – 20 eura
Restoran & pizzeria Tinjanski vijulin (Tinjan): pljukanci s mladim kapuzom i komadićima istarske kobasice| svinjeća rolada, kuhani kiseli kupuz, Anin krumpir| žličnjak od skute, smokva u crnom vinu, džem od pečene jabuke, limunova korica i tostirani orasi – 30 eura
Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): aperitiv dobrodošlice | pljukanci s gljivama na maslinovom ulju i panceti, kapuz salata |ombolo, kobasice, kiseli kapuz i krumpir | domaći kolač – 28 eura
Organizatori su TZ središnje Istre i Udruženje obrtnika Pazin uz pokroviteljstvo obrta Ciburiproduct iz Pazina (koji je svakome sudioniku navedene manifestacije donirao 20 kilograma svježeg i 20 kilograma kiselog kupusa) te uz sufinanciranje Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.