U Kući Maraston uvijek je zanimljivo

Što je zajedničko Eastwoodu, balerini Carlotti Grisi i slasticama?

22.11.2023 - 17:32
Lidija Brdarić i sobi 'Slatka Istra'
Lidija Brdarić i sobi 'Slatka Istra'

Da je slavni Clint Eastwood od srpnja do prosinca 1969. godine u Vižinadi snimao film već je opće poznata stvar. Za one koji ipak ne znaju, mali podsjetnik: riječ je o filmu 'Kelly's Heroes', u nas preveden kao 'Zlato za odvažne', a osim Eastwooda, među poznatim imenima još su glumili Telly Savalas i Donald Sutherland.

A jeste li znali da je u Vižinadi rođena poznata balerina Carlotta Grisi, po kojoj je osmišljena svjetski poznata predstava Gisele?

O svemu tome, ali i o autentičnim slasticama tog područja, više možete doznati ako posjetite Interaktivni centar za posjetitelje Maraston u centru Vižinade, gdje se nalazi i ured Turističke zajednice općine Vižinada.

 

Kuću skrivene povijesti Maraston, kako se još naziva ovaj centar, razgledali smo u društvu Lidije Brdarić, direktorice TZ-a. Kuća Maraston sastoji se od prizemlja i tri kata. U prizemlju se nalazi informativni dio za turiste, goste i posjetitelje te ured Turističke zajednice.

Prvi kat posvećen je manifestaciji 'Slatka Istra', koja je ove godine imala svoje 25. izdanje. Slatka Istra čuva tradiciju spravljanja autentičnih kolača ovoga podneblja, njih čak devet vrsta. Drugi kat je posvećen balerini Carlotti Grisi, a treći filmu 'Kelly's Heroes'.

Kuharske radionice s poznatim chefovima

Nakon obilaska trećeg i drugog kata, koji su vizualno najatraktivniji, nešto duže zadržali smo se na prvom katu, budući da će se ovdje u idućih nekoliko dana održati tri zanimljive kuharske radionice.

„Ove godine smo na natječaj Odjela za turizam Istarske županije prijavili projekt 'Taste and Paint' koji se sastoji od tri djela“, rekla nam je Lidija Brdarić. „S prvim smo počeli u lipnju kada smo održali dvije radionice 'Taste and Paint', u rujnu smo imali dvije radionice izrade tradicionalnih kolača i sada, krajem studenog imamo tri radionice kuhanja u kojima sudjeluju poznati renomirani kuhari: Stefano Cosattini, Damir Modrušan i Damjan Bistričić, a s hranom koju oni pripreme kombiniramo vina s područja Vižinade“, pojasnila je direktorica TZO Vižinada.

Prva radionica na rasporedu je u petak, 24. studenog u 17 sati. Uz hranu chefa Stefana u petak će se posluživati vina Deklić. U drugoj radionici u utorak, 28. studenog uz chefa Modrušana posluživat će se Vina Rossi, a u četvrtak, 30. studenog uz chefa Damjana bit će Vina Pino Rossi. Radionice su namijenjene svima zainteresiranima, od amaterskih do profesionalnih kuhara. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti