priča o uspjehu

Gastro kritičar na ručku kod obitelji poznatih porečkih vinara

0
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Plava kamenica donosi priču o uspješnoj obitelji istarskih vinara.

Vinarija Pilato iz Lašića kraj Vižinade već je nekoliko godina u kontinuiranom kvalitativnom i tržišnom usponu. Decanter je više malvazija obitelji Pilato ocijenio s 95 ili 96 bodova, a slatki Serafin dobio je 94 boda na international Wine Challengeu.

Prodaja je visoka i stabilna. Pilato sada puni oko 80 tisuća butelja godišnje, i skoro sve se vrlo brzo proda. Ove su godine, primjerice, u podrumu najbolje prodavali najskuplje vino, Malvaziju sur Lie. “Turisti su Malvaziju sur Lie kupovali na kartone. Jedan je gospodin odjednom uzeo čak jedanaest kartona,” pričao nam je u ponedjeljak Sanjin Pilato, Eliđov sin, koji igra sve važniju ulogu u upravljanju vinarijom. Visoke ocjene i visoka prodaja dobre su vijesti, koje vrlo često idu zajedno, piše Plava kamenica.

Nama se, međutim, dugoročno najvažnijim čini prelazak na ekološki uzgoj grožđa. Obitelj Pilato tek je nedavno prebacila svoje vinograde u ekološki režim, a onda je došla najkompliciranija berba u zadnjih deset godina. Kiše i bolesti mogu biti neprijatelji ekološkog pristupa vinogradarstvu. Eliđo Pilato, međutim, smatra kako je ekološki pristup baš u ovoj teškoj godini, položio ispit.

“U redu, bili smo stalno u vinogradu, često smo koristili sredstva koja ekološki uzgoj dopušta, dakle sumpor i bakar, zahvaljujući strojevima koje smo kupili osigurali smo da bakar ne pada na tlo, jer cilj ekološkog uzgoja ne može biti taloženje bakra u zemlji. I na kraju smo prezadovoljni kvalitetom grožđa, a i količine su dobre,” kaže gospodin Pilato.

Pilato je, kao i neki drugi istarski vinari, napomenuo da ocjena o vrhunskoj kvaliteti grožđa iz ovogodišnje berbe vrijedi za bijele sorte, osobito za malvaziju, dok su crne sorte prošle slabije: “Crno grožđe nakupilo je dosta šećera i ima potencijalno visoke alkohole, ali sada nam se čini kao da su vina šuplja, kao da im nešto nedostaje,” smatra Pilato. U lijepoj blagovaonici Vile Pilato, koja se tijekom sezone iznajmljuje, probali smo nekoliko vina iz lanjske berbe, koja su zadržala svježinu, a zatim malvaziju iz ovogodišnje berbe. Riječ je o vinu koje zaista puno obećava.

Više pročitajte ovdje

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA