a može i toples

Pivo i vino nisu alkohol pa će se smjeti piti na pulskim plažama

0
Gortanova uvala (foto: Duško Marušić/PIxsell)
Gortanova uvala (foto: Duško Marušić/PIxsell)

Nakon e-savjetovanja izmijenjene su odredbe Grada Pule o alkoholnim pićima i toplesu koje su u javnosti izazvale veliki interes.

Tako je u novom prijedlogu Odluke, u članku 49., jasno navedeno kako je na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjeno konzumiranje jakih alkoholnih pića te da se, u skladu sa zakonskom regulativom, pivo i vino ne smatraju alkoholnim pićem.

Nadalje, u istom članku, izmjenom nakon e-savjetovanja, jasno je definirano kako se na morskim plažama i drugim dijelovima pomorskog dobra zabranjuje isključivo kretanje, boravak, sunčanje i slično u cijelosti bez kupaćeg kostima, dok toples ne ulazi u tu kategoriju zabrane.

 

U nastavku konferencije gradonačelnik je govorio o završenim e-savjetovanjima i o visini stopa poreza na dohodak, na koje je pristiglo 11 prijedloga te paušalnog poreza, na koje je pristiglo 39 primjedbi i prijedloga.

"Ukidanjem prireza očekivani gubitak je oko 4 milijuna eura. Prijedlog Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak kompenzacijska je mjera zbog ukidanja prireza porezu na dohodak. Gubitak se nadoknađuje izmjenom poreznih stopa poreza na dohodak sa 20 na 22 posto i 30 na 33 posto, zatim izmjenom paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu s 39,82 na 199 eura te izmjenom poreza na kuće za odmor s 1,59 na 5,00 eura po metru četvornom korisne površine", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Izborom niže porezne stope od 22 posto u odnosu na 2023. koja je iznosila 22,4 posto rasteretit će se plaća zaposlenim osobama te će se svima koji su do sada plaćali porez i prirez porezu na dohodak povećati neto plaća.

Primjerice, zaposlenoj osobi s dvoje uzdržavane djece koja ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1.590 eura, neto iznos bit će veći za 30 eura. Gradonačelnik je podsjetio i da je danas (17. studeni) zadnji dan e-savjetovanja o Odluci o lokalnim porezima Grada Pule, dok je Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade na e-savjetovanju još sutra, 18. studenoga.

Tom odlukom se predlaže povećanje vrijednosti komunalnog boda s 0,80 na 1,10 euro čime je Pula i dalje među najjeftinijima u RH. Vrijednost komunalnog boda nije mijenjana od 2001. godine kada je povećana za 66 posto, dok je ovim prijedlogom planirano povećanje od 37 posto.

"Nitko ne voli dizati cijene, to je nepopularna mjera. Moramo održavati komunalni standard, a cijene povećavati minimalno koliko je potrebno za održavanje standarda kojeg naši građani žele. To je jedini način da Grad može izdržati svoje financijske obaveze prema ukupno 1.500 zaposlenih u sustavu grada, vrtićima, vatrogastvu i javnim ustanovama u kulturi kojima se plaća isplaćuje iz općih prihoda", kazao je gradonačelnik.

Prihod od komunalne naknade koristit će se za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene te poboljšanje energetske učinkovitosti.

"Po prihvaćanju povećanja, Gradskom vijeću uputit ćemo prijedlog akta kojim će biti omogućeno da se sav novac od komunalne naknade, izvan održavanja i građenja komunalne infrastrukture, može usmjeriti i na to", poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA