sve se diže što je naše

Pazin poput Pule - vlasnicima kuća za odmor ovo neće dobro sjesti

17.11.2023 - 13:09
Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić (foto: Srećko Niketić/Pixsell)
Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić (foto: Srećko Niketić/Pixsell)

Prijedlog proračuna Grada Pazina za 2024. godinu, vrijednog 25,2 milijuna eura, prošao je prvo čitanje, a prihvaćeni su i prijedlozi odluka koje utječu na prihodovnu stranu Proračuna. To su odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak, odluke o porezima Grada Pazina i odluke o visini boda komunalne naknade.

Najvažniji novitet u proračunu je povećanje prihoda od decentraliziranih sredstava od 3 posto za Osnovnu školu Vladimira Nazora i JVP Pazin, no, kako je istaknula pročelnica Maja Stranić Grah u opsežnom obrazlaganju, ta sredstva neće biti niti približno dovoljna za ta dva proračunska korisnika te će Grad morat dodati svoja sredstva od uprihodovanog poreza kako bi ta dva sustava funkcionirala.

Svoje amandmane na predloženi temeljni dokument za funkcioniranje grada vijećnici mogu predati do 1. prosinca, dok se usvajanje Proračuna za 2024. godinu očekuje na sjednici koja se planira održati sredinom prosinca.

 

"Genijalna ideja i predizborni spin Vlade stavio je u velike probleme gradove, posebno one manje bogate u koju kategoriju spada i Pazin. Jednim potezom pera izbrisano nam je 3 milijuna kuna prihoda", rekla je gradonačelnica Suzana Jašić o ukidanju prireza u obrazlaganju u kojem je objedinila sve spomenute točke i proračun. Pojasnila je kako je kada je preuzela dužnost sustav bio pred kolapsom. U protekle dvije i pol godine povećane su plaće u vrtiću i kulturi te vatrogascima te se stalno pregovara i traži načina za novo povećanje kako bi se sustav održao. Stoga ističe kako porez na dohodak mora biti povećan te da se zapravo radi o tome da se prirez pretvorio u porez.

Ukidanjem prireza od 9 posto, Grad Pazin gubi, dakle, značajan dio sredstava, oko 450.000 eura, u svojim općim poreznim prihodima iz kojih se financiraju gotovo sve potrebe u odgoju, obrazovanju, sportu, kulturi, civilnom društvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi, vatrogastvu, uključujući plaće, programe i nekoliko kredita. Stoga, u prijedlogu Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području Grada Pazina definiraju se dvije porezne stope uvećane za gubitak od prireza: niža porezna stopa 22 posto (većina od onih 40 posto stanovništva koji su obveznici poreza) i viša porezna stopa 30 posto na osnovicu koja prelazi iznos od 50.400 eura godišnje (što je ispod 10 obveznika na području cijelog Pazina). Prema projekcijama, nitko u konačnici ne bi trebao platiti više poreza u odnosu na današanje plaćanje poreza i prireza, odnosno plaće će u konačnici biti povećane u iznosima koje ovise o broju djece u obitelji i olakšicama.

U svom obrazlaganju gradonačelnica Jašić rekla je kako je sljedeća komponenta porezne reforme povećanje gornje granice godišnjeg poreza na kuće za odmor radi ostvarenja većih prihoda jedinica lokalne samouprave. Pojasnila je kako je trenutno važećom odlukom definiran iznos od 1,99 eura/m2, a nakon konzultacija s jedinicama lokalne samouprave središnje Istre, budući da su i kuće za odmor poskupile proteklih nekoliko godina, Grad Pazin predlaže definiranje plaćanja godišnjeg iznosa u visini od 4 eura/m² korisne površine kuće za odmor, odnosno za svaku zgradu ili dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski, odnosno koji se ne koristi za trajno stanovanje.

Očekivani prihod od poreza na kuće za odmor je 70.000 eura u sljedećoj godini. Ova sredstva upotrijebit će se u unaprjeđenje društvene i komunalne infrastrukture, od čega će u konačnici, osim stanovnika, imati koristi i turisti.

Kod obrazlaganja povećanja vrijednosti boda komunalne naknade rečeno je kako se za održavanje i gradnju komunalne infrastrukture sredstva prikupljaju putem komunalne naknade. Gradonačelnica Jašić naglasila je, pak, kako se tijekom ove inflacije, a prije razmišljanja o dizanju vrijednosti boda komunalne naknade, sredstva podizalo kroz opomene i ovrhe dužnika, potom se započelo sa snimanjem i premjeravanjem bolje komunalno opremljenih naselja, kao i kuća za odmor, gdje se revidiralo iznose kvadrata te je naplata komunalne naknade postala točnija i pravednija. Ovaj proces još uvijek traje i trajat će još neko vrijeme. Prikupljena sredstva od komunalne naknade i komunalnog doprinosa u prošloj, odnosno ovoj godini iznose oko milijun eura.

"Protekle dvije i pol godine trudili smo učiniti najviše što se može sa sredstvima koje imamo, međutim, vrijednost boda komunalne naknade nije se mijenjala od 2019. godine, a u međuvremenu je rasla inflacija. Po službenim statistikama ona iznosi 25 posto, no realno, danas s istim sredstvima možemo učiniti dvostruko manje nego 2019. jer su tvrtke poskupile svoje proizvode i usluge, a rasla je i cijena rada", naglasila je gradonačelnica. Dodala je i da kada se od iznosa koji se danas prikupi podmire sve zakonske obveze iz područja komunalne djelatnosti, kredite (cesta u Poduzetničkoj zoni Ciburi I, Kaštijun) i nužno održavanje, za gradnju komunalne infrastrukture ostane tek nešto iznad 100.000 eura. 

Tweet

Posljednje novosti