lažno cijepljenje protiv covida

USKOK podigao optužnicu protiv 14 osoba, pod istragom poznati rovinjski pjevač

0
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Točno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za neistinit upis cijepljenja protiv covida-19. Naime, policija je u suradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o makinacijama s covid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 eura, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (pre)ostalih 224, istraga i dalje provodi, piše Jutarnji.

 

Kako doznajemo, među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od srpnja do listopada 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao osobne podatke niza osoba željnih potvrde bez da se cijepe. A ujedno joj je prosljeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva kao po špranci, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci cijepljeni, a koji su temeljem toga zatim neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale djelo te će se najvjerojatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Prokazana medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera, niz poznatih imena koji su na ovaj ili onaj način pribavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, su pjevač Tony Cetinski, poznata sopranistica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih tvrtki, TV voditeljica i njezin suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši sudionik Big Brothera te brojni sadašnji i bivši sportaši, turistički vodiči, veterinari, stomatolozi, taksisti...a lažno su se cijepile i čitave obitelji.

Tony Cetinski (Foto: Matea Smolcic Sencar)

Kako smo već pisali, istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra s 11 posrednika zaradila više od28 tisuća eura i 36 tisuća kuna koje su međusobno podijelili. U svoju obranu svojedobno je P.R. kazala da osobe koje je upisivala u sustav nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac. A sve je navodno počelo kad joj je došao jedan poznanik koji je poželio biti upisan bez cijepljenja pa se glas brzo pročuo i medicinska sestra je oformila pravu malu manufakturu potvrda.

Jutarnji list je već pisao da je pretragom datoteka informatičkog sustava o evidenciji osoba cijepljenih protiv covida-19 otkriveno da je prokazana medicinska sestra od 17. svibnja do 15. studenog 2021., kada je prvi puta bila uhićena zbog krivotvorenja podataka o cijepljenju, unijela u sustav da je cijepila ukupno 3531 osobu. Zanimljivo je da je od 5. srpnja te godine P.R. bila na bolovanju pa je veći dio ovih podataka o cijepljenju unosila „radeći od kuće”. Zanimljivo je da je policija detaljno češljala mobitele osumnjičenih te su pronašli i WhatsApp grupu ‘Excelente ekipa‘ u kojoj se, između ostalog, dogovaralo i lažno cijepljene.

"Planira li se netko cijepiti?", pitala je administratorica grupe, inače konobarica u narodnjačkom klubu.

"Tomo mi je rekao da vas pitam da pošaljete svoje zdravstvene iskaznice i da svatko pokrije po 100 eura troškova za doktoricu P. Do kraja tjedna onda donesite parice da skupimo u kuvertu i damo P.", pisala je administratorica grupe referirajući se na P.R.

Inače, u jednoj od poruka koje su izvukli istražitelji, vlasnik narodnjačkog kluba zatražio je da "svatko pokrije troškove u iznosu od 100 eura za P. da se to riješi", nakon čega će svi na kolektivni godišnji odmor. Među kupcima tih potvrda su bili i stranci s privremenim boravkom u Hrvatskoj te državljani Srbije, BiH, Kosova, Francuske...

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA