pulski možemo upozorava

Teški fušeraj na mostu na Madraču. Izvođač i nadzor moraju štošta objasniti (foto)

0
Ana Fonović, Dušica Radojčić i Noel Mirković
Ana Fonović, Dušica Radojčić i Noel Mirković

Prilično velik fušeraj dogodio se na mostu na Mandraču čije je uređenje Grad Pula skupo platio, a izvođači su svoj posao prema svemu sudeći odradili vrlo nekvalitetno.

Ustvrdili su to danas pulski možemovci, koji su okupili novinare na mostu i pokazali i dokazali što sve tamo ne valja. Ukratko, čini se da je sve što se radilo napravljeno loše - metalne dijelove lovi korozija već nakon tri mjeseca od radova, iako bi zaštita trebala trajati 15 godina, a nove drvene podnice već izgledaju kao da su "sto godina" stare. 

"Negdje na proljeće izrađen je projekt sanacije ovog pješačko-željezničkog mosta. Odabran je izvođač koji je dao ponudu od 74.000 eura. Radi se o tvrtki Antirost Delnice, kojoj je Grad na kraju platio 55.625 eura. Projekt je plaćen 2.627 eura, a nadzor 2.200 eura. I projektiranje i nadzor radila je tvrtka Con-Tec iz Pule", započela je šefica pulskog Možemo! Dušica Radojčić.

 

"Svatko tko ovuda običava šetati ili voziti bicikl, a tih građana je sve više, jasno mu je da je plaćen popriličan iznos. Radi se o vrlo kratkom mostu na kojem je trebalo tesarskim radovima obnoviti drvenu podlogu i ofarbati ogradu. S obzirom da i laičko oko može vidjeti da radovi nisu kvalitetno odrađeni, a dobivali smo i jako puno pritužbi, išli smo istražiti je li sve u skladu s projektom", dodala je Radojčić.

Ispalo je da su radovi vrlo isfušareni. 

"Prema projektu obnove ove čelične dijelove mosta trebalo je ostrugati i zatim nanijeti tri premaza antikorozivne zaštite debela najmanje 240 mikrona, s rokom trajanja 15 godina. Ono što se može vidjeti je da je korozija već sada načela most na mnogim mjestima, a možete misliti što će biti za 15 godina. To znači da radovi nisu napravljeni prema projektu. Iako je to vidljivo i golim okom, uzeli smo uređaj za mjerenje debljine premaza antikorozivne zaštite i uvrdili da nije u skladu s minimalnom debljinom premaza od 240 mikrona. Na nekim mjestima je manje od 100, i upravo na tim mjestima je počela korozija", rekla je Radojčić.

Postavlja se pitanje što je radio nadzor, no čini se da su i oni, a radi se o tvrtki Con-Tec iz Pule, gadno fušarili. 

"Nadzor je trebao utvrditi debljinu sloja, ali ne znamo je li to učinio jer nemamo potrebne dokumente. Zato smo uputili Gradu zahtjev da nam dostavi završno izvješće nadozornog inženjera i konačni obračun izvedenih radova, da znamo koliko je materijala utrošeno. Ali bez obzira na to, pozivamo Grad da još jednom angažira istog nadzornog inženjera da vidimo hoće li ovaj put utvrditi sve ove nedostatke, kako bi se nakon toga naložilo izvođaču da popravi greške", rekla je Radojčić. 

Potom je pokazala i probleme na drvenim podnicama, čija je kaliteta i estetika, istaknula je, jako upitna. Već su na nekoliko mjesta popucale iako su prošla samo tri mjeseca.

"Netko nije savjesno obavio posao, a netko tko je nadzirao morao je uočiti te nedostatke. Zamislite da se radi o privatnom novcu. Da ste vi platili, biste li ovo ovako olako pustili? Vjerojatno biste tražili da se uklone nedostatci, a mi tražimo takav odnos i kad se raspolaže javnim novcem", rekla je Dušica Radojčić.

Noel Mirković je pitao što je s materijalom koji je ostao i koji bi trebao biti zbrinut ekološki. Također je dodao da su preko mosta trebali prelaziti vatrogasci i hitna pomoć, ali tamo su prepreke koje, naglasio je, izgledaju kao da su postavljene slučajno. 

"Želimo da Grad prisili izvođača ili nadzor koji je to napraviti da dovedu objekt u funkciju onako kako je bilo predviđeno. Veliki novac je uložen, a nije se dobila adekvatna protuvrijednost", rekao je Mirković. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA