projekt od 346.000 eura

Grad Umag će zasaditi 310 stabala

0
Potpisivanje u Zagrebu
Potpisivanje u Zagrebu

Temeljem Javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio u lipnju, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese potpisao je ugovor za provedbu Projekta, temeljem kojeg će čak 310 stabala u budućem periodu biti posađeno na području Umaga.

Ovom je prilikom zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman bio na službenom prijemu u Zagrebu, u prostorima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje su ga dočekali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te direktor Fonda Luka Balen.

Sredstva za sufinanciranje mjera dodjeljivana su jedinicama lokalne samouprave koje imaju izrađen Akcijski plan održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama - SECAP, a prijave su obrađivane redoslijedom zaprimanja. S obzirom na činjenicu da Grad Umag posjeduje važeći Akcijski plan te je prijavu dostavio među prvim jedinicama lokalne samouprave u RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je po provedenoj proceduri, u srpnju 2023. godine, donio Odluku o odobrenju sredstava za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, kojom je definirano da se odobrava sufinanciranje aktivnosti u 34 jedinice lokalne i područne samouprave, konkretno u dvije županije, 24 grada i osam općina.

 

Grad Umag je u okviru projekta "Smart City-Green City" planirao izraditi Plan razvoja javnih zelenih površina te nabavku i sadnju 310 stabala različitih vrsta, a vrste stabala će biti definirane upravo Planom razvoja zelenih površina.

Ukupni planirani troškovi projekta su 346.862 eura, a iznos sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 80 posto ukupnih troškova, odnosno 277.490 eura.

Upravo je pokrenut postupak jednostavne nabave Usluge izrade plana razvoja javnih zelenih površina Grada Umaga, a koji će biti okončan krajem studenog. Prema Projektu, stabla će biti posađena iduće jeseni.

Iz Grada Umaga ističu da u okviru zelenih politika kontinuirano ulažu u hortikulturno uređenje i komunalnu infrastrukturu.

"Održivi razvoj, ekološki pristup, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život", naglašavaju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA