emil daus u saboru

'Sav posao obavljat će oni koji budu dobili samo 20 posto prihoda'

0
Emil Daus (Foto: IDS)
Emil Daus (Foto: IDS)

 

Danas se u Saboru raspravlja o Zakonu o nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus na tu je temu prvenstveno naglasio da se u ovom Prijedlogu ne radi  o stvarnoj decentralizaciji države, već je to praktički samo Vladino priznanje da je sadašnji centralizirani sustav upravljanja državne imovine bio neučinkovit.

Istaknuo je da IDS pozdravlja što se napokon uopće počelo promišljati o raspolaganju državnom imovinom na jedan drukčiji način, no dodao je kako ipak ostaju ključni problemi u vidu toga da država ne zna točno kojom imovinom raspolaže, ne vjeruje lokalnoj samoupravi, što znači da ne vjeruje ni sebi, kao i to da će se i dalje tražiti mišljenje resornog ministarstva za svaku česticu što znači da opet možemo očekivati spore procese, u najvećoj mjeri zbog nedostatka kadrova.

 

Stava je da je veliki problem i to što će praktički sav posao obavljati oni koji će po ovom Prijedlogu dobiti samo 20%, a država koja će raditi jako malo – u obliku izdavanja mišljenja, dobit će čak 60% sredstava. Smatra da se zapravo radi o tome da će županije, veliki gradovi i središta zapravo biti agencije za nekretnine državi s 20% provizije.

-Kada ste već limitirali na milijun eura, zašto niste odlučili da te čestice pripadnu lokalnoj i regionalnoj samoupravi da autonomno njima odlučuju? Jer u Vašem uredu ne znaju gdje su Čambarelići, Mugeba i Frki, ali u Poreču, Pazinu i Kršanu znaju i znaju što treba s tim česticama, upitao je Daus ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića.

Predložio je da se pravednije raspodijele sredstva na raspolaganju, minimalno 40:30:30 u korist onih koji obavljaju posao, koji će morati zaposliti dodatne djelatnike i imati druge dodatne troškove te da se napokon popiše sva državna imovina da se točno zna čime država raspolaže.

Zaključio je da u lokalnoj samoupravi ima mnogo kvalitetnih i radišnih ljudi koji samo žele razvoj zajednice u kojoj žive, priopćio je iDS.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA