pulski možemo!

'Omogućite usvajanje proračuna u dva čitanja'

0
Vijećnici platforme Možemo! u pulskom Gradskom vijeću
Vijećnici platforme Možemo! u pulskom Gradskom vijeću

Klub vijećnika platforme Možemo! uputio je dopis predsjednici Gradskog vijeća Pule Mariji Marković Nikolovski u kojem je mole da omogući usvajanje gradskog proračuna za 2024. u dva čitanja na Gradskom vijeću. Prijedlog proračuna očekuje se uskoro na sjednici Vijeća, kažu možemovci, te navode:

 

"Poput mnogih drugih gradova i općina u Hrvatskoj (npr. Pazin, Poreč ili Labin), i Pula bi konačno proračun trebala usvajati u dva čitanja u Gradskom vijeću. Postupak je to koji otvara prostor za bolje i učinkovitije upoznavanje javnosti s procesom donošenja ključnog izvršnog dokumenta upravljanja gradom, te omogućava konstruktivniju raspravu u Gradskom vijeću o svim segmentima proračuna. Dva čitanja omogućava članak 44. Poslovnika GV-a. Prvo čitanje obuhvaća uvodno izlaganje i prethodnu raspravu o nacrtu proračuna te o primjedbama i prijedlozima odnosno amandmanima. U pripremi za drugo čitanje gradonačelnik podnosi izvještaj o rezultatima provođenja prethodne rasprave, što je iz rasprave usvojeno ili odbijeno, te se očituje o podnesenim amandmanima, uz obrazloženje. Na drugom čitanju se raspravlja o izvještaju gradonačelnika te se na kraju glasa o proračunu. Dva čitanja proračuna predstavljaju dodatnu mogućnost utjecanja na sadržaj proračuna.

To bi ujedno bio i korak naprijed kad je transparentnost i demokratičnost postupka donošenja odluka u našem gradu u pitanju.  Mogućnost usvajanja akata u dva čitanja nije bez razloga uvrštena u Poslovnik", smatraju možemovci.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA