Bojana Puzigaća vs Fabrizio Vižintin (2)

U vrtiću se ne smiju pripremati dodatni obroci za radnike

0
Bojana Puzigaća i Fabrizio Vižintin
Bojana Puzigaća i Fabrizio Vižintin

Bojana Puzigaća iz bujskog SDP-a u današnjem je priopćenju medijima navela da je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin pokušao povećati cijenu participacije djelatnika za topli obrok za nemalih 40 posto.

„Iako je vrtićko Upravno vijeće takav prijedlog odbilo, njihova Odluka je samovoljno stavljena van snage kratkom porukom da Upravno vijeće ne donosi takve odluke jer je participacija toplog obroka određena Zakonom. Kojim člankom kojeg zakona, do danas nikome nije objašnjeno", istakla je Puzigaća.

Ona je u svom priopćenju napisala da se gradonačelnik oglušio na preporuku Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, koji mu je u svom očitovanju predložio da se i dalje omogući radnicima konzumacija hrane koja je taj dan pripremljena, a nije pojedena.

"Donio je upravo suprotnu odluku prema kojoj od danas odgajateljice i cjelokupni kolektiv u hrvatskom i talijanskom vrtiću u Bujama ne smiju jesti topli obrok. Zašto?! Jer Gradonačelnik nema model za naplatiti im topli obrok?! Ili jer on to tako jednostavno želi. I to unatoč činjenici da su svi radnici unutar vrtićkog kolektiva koji su htjeli konzumirati topli obrok, njega i plaćali. Od danas ga ne mogu ni platiti ni besplatno konzumirati. Gradonačelnik je rekao: ne može", kaže Puzigaća.

 

Međutim, Bojana Puzigaća je samo djelomično u pravu. U našem posjedu je odgovor Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, iz kojih proizlazi drugačiji stav Sindikata.

Odgovor Sindikata prenosimo u nastavku.

„Vezano za upit da li radnici vrtića imaju pravo na prehranu u vrtiću očitujemo se kako slijedi:

1. U vrtiću se ne smiju pripremati dodatni obroci za radnike, no radniku se smije omogućiti da pojede višak hrane koji je taj dan pripremljen, a nije pojeden

2. Državni pedagoški standard (NN 63/08) u članku 38. propisuje točan broj kuhara i pomoćnih kuhara koji se zapošljavaju u vrtiću isključivo za pripremu hrane sukladno broju djece koji pohađaju vrtić

4. Vrtić nije kantina i u njemu se ne mogu pripremati posebni obroci za radnike jer nije osigurano vrijeme i mjesto konzumiranja obroka, nisu propisani normativi obroka, nisu zaposleni dodatni radnici koji će pripremiti obrok i počistiti poslije i nije propisana mogućnost naplate toplog obroka radnicima u vrtiću

5. Vrtić bi u duhu dobrog gospodara trebao dozvoliti radnicima da konzumiraju višak hrane kako bi se preostali nepojedeni dio racionalno potrošio.

Slijedom navedenog, predlažemo da se i dalje omogući radnicima konzumacija viška hrane koji je taj dan pripremljen, a nije pojeden“, stoji u odgovoru Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

Uz gore navedeno, bitno je naglasiti i da djelatnice Dječjeg vrtića u svojim plaćama već imaju dodatak za topli obrok, te da će im biti omogućeno da mogu pojesti višak hrane koji je taj dan pripremljen za djecu, a nije pojeden. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA