sanja radolović u saboru

'Novi zakon neće riješiti 40.000 zahtjeva za aktiviranje državne imovine'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Sanja Radolović, saborska zastupnica iz redova SDP-a u ime Kluba zastupnika govorila je o prijedlogu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i istaknula da je ovo navodni pokušaj decentralizacije raspolaganja nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu, a zapravo će samo županije, veliki gradovi i gradovi sjedišta županija biti stavljeni u ulogu posrednika države, pri čemu će država ubirati 60 posto prihoda, gradovima i županijama će ostajati po 20 posto. 

 

Dakle, gradovi i županije će morati zaposliti dodatan broj ljudi, odjednom će se na njih spustiti ogroman broj neriješenih predmeta (konkretno u slučaju Istarske županije gotovo 3.000 neriješenih predmeta), a država će „nit orala ni kopala“ ubirati 60 posto prihoda. 

Radolović je podsjetila koliko država „sjajno“ upravlja imovinom kada je prazno 629 stanova kojima upravlja trgovačko društvo Državne nekretnine, natječaji za državne stanove posljednji put su raspisani 2016. godine, a za te „prazne“ stanove porezni obveznici i građani plaćaju gotovo 300 tisuća eura „hladnog pogona“ u obliku režijskih troškova i pričuve. 

"Istovremeno, dok nam državni stanovi zjape prazni, mladi u Hrvatskoj najkasnije u cijeloj Europskoj uniji napuštaju roditeljsko gnijezdo upravo zbog nemogućnosti stjecanja krova nad glavom zbog financijske nestabilnosti uzrokovane ugovorima na određeno vrijeme, nezaposlenošću ili ispodprosječnim primanjima. 

S druge strane, i sam prijedlog Zakona o turizmu se dobrim dijelom po pitanju investicija oslanja na aktiviranje zapuštene državne imovine. Vidjeli smo na primjeru Muzila u Puli kako je to država osmislila stavljanje u funkciju zapuštene državne imovine. Naime, u njega se može doći isključivo uz dozvolu MORH-a ili jednom godišnje kad se za građane organiziraju dani otvorenih vrata, kada je broj prijavljenih građana za razgledavanje Muzila višestruk u odnosu na broj slobodnih mjesta za razgledavanje, čime je vrlo jasno iskazan interes građana za Muzil. U prvom redu da bi se upoznali s prirodnim i povijesnim bogatstvom tog za veći dio Puležana i Istrijana nepoznatog područja", rekla je Radolović. 

Zaključno, SDP-ova saborska zastupnica istaknula je da je potpuno jasno da se ovim prijedlogom Zakona ne provodi decentralizacija, nego se nastoji samo ispuniti puka forma koju država mora ispuniti da bi ispunila uvjete koje si je zadala u okviru Nacionalnog plana otpornosti i oporavka u okviru elementa „Unaprjeđenja državne imovine“. Međutim, 40.000 neriješenih zahtjeva na kojima radi 3 djelatnika u Ministarstvu koji godišnje obrade 300 predmeta je, nažalost, poražavajuća dinamika, kojom će trebati nekoliko desetljeća da se zapuštena državna imovina stavi u funkciju, zaključuje Sanja Radolović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA