Možemo! Pula:

'Izmjenom ove odluke može se zaustaviti bespravna gradnja, ali Grad to ne čini'

0
Dušica Radojčić i Slaven Boljun iz Možemo (foto: Srećko Niketić/Pixsell)
Dušica Radojčić i Slaven Boljun iz Možemo (foto: Srećko Niketić/Pixsell)

Iz pulskog Možemo danas tvrde da se može zaustaviti bespravna gradnja i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, i to izmjenama Odluke o agrotehničkim mjerama.

"Jedna od pojava koja degradira poljoprivredno zemljište je i bespravna gradnja. Zanimljivo je da je bez obzira na njene razmjere i posljedice, u Planu razvoja Grada Pule ona  navedena u samo nekoliko redaka, bez ikakvih podataka, i svodi se na sljedeće: "Također je prisutan i problem ilegalne gradnje u zonama namijenjenim poljoprivredi, koji je najevidentniji u istočnom dijelu Grada... S obzirom na navedene izazove, važno je raditi na urbanoj sanaciji navedenih područja te sprječavanju daljnjeg razvoja bespravne gradnje." To nam govori da rješavanje bespravne gradnje nije među prioritetima. Zato smo nadležnoj pročelnici uputili pitanje o evidenciji, odnosno broju divljih građevina u Puli, te koliko je prijava Građevinskoj inspekciji uputio Grad Pula u razdoblju od 2019. do 2023. godine", ističu možemovci.

Dodaju da se u Puli ništa ne radi ni po pitanju bespravne gradnje niti po pitanju zaštite poljoprivrednog zemljišta.

 

"Neke su općine i gradovi prepoznali Odluku o agrotehničkim mjerama kao jedan od alata za borbu s bujajućom divljom gradnjom. Čvrsti ilegalni objekti u nadležnosti su građevinske inspekcije i upravo je zbog njihove inercije situacija s divljom gradnjom u cijeloj Istri tako strašna. Odluka o agrotehničkim mjerama koristi se kao jedan od načina borbe s bespravnom gradnjom u začetku, prije nego što objekti postanu čvrsti. Tim je mjerama propisana zabrana gradnje ilegalnih zidova, dovoženje građevinskog materijala, skidanje humusnog sloja zemlje, nasipavanje poljoprivrednog zemljišta, postavljanje mobilnih ili kamp kućica i drugih objekata te gradnja i nasipavanje cesta i puteva koji nisu predviđeni prostornim planom.

Donošenje i primjena odredbi Odluka o agrotehničkim mjerama samo je jedan od koraka u borbi protiv bespravne gradnje. Njome se pokazuje volja da se taj problem počne rješavati. Grad Pula nema čak ni to. Pula je Odluku o agrotehničkim mjerama donijela daleke 2010. godine, ali je u međuvremenu donesen i više puta mijenjan Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kao i Pravilnik o agrotehničkim mjerama. Zato pulsku Odluku treba hitno mijenjati i započeti s njenom primjenom, te ćemo u tom smislu uputiti prijedlog usvajanja nove Odluke predsjednici Gradskog vijeća", kažu iz Možemo.

Tvrde da kada Grad ima Odluku o agrotehničkim mjerama koja zabranjuje određene radnje na poljoprivrednom zemljištu, tada može kažnjavati prekršitelje i time učiniti sve što je u njegovoj ovlasti kako bi spriječio bespravnu gradnju. Kazne mogu biti i do 50.000 kuna za fizičku osobu, a za pravnu do 100.000 kuna.

"Stoga je nužno hitno donijeti novu pulsku Odluku o agrotehničkim mjerama i uvesti zabranu postavljanja ili odlaganja kamp kućica, prikolica, kontejnera i drugih pokretnih objekata i naprava; nasipavanja poljoprivrednog zemljišta građevinskim otpadom i drugim materijalom; skidanja humusnog sloja poljoprivrednog zemljišta; ograđivanja i gradnje zidova; gradnje i nasipavanja puteva i cesta protivno odredbama prostornog plana", ističu možemovci i dodaju da je Nacionalni Pravilnik o agrotehničkim mjerama uveo obavezu godišnjeg izvještaja o primjeni propisanih mjera.

"U Strategiji razvoja Pule do 2030. naveden je podatak od oko 450 hektara poljoprivrednih površina u Puli, te se naglašava do sada neiskorišteni poljoprivredni potencijal u cilju ostvarivanja politike "od polja do stola". Da bi se taj potencijal mogao realizirati, potreban je niz mjera, ali prije svega treba sačuvati vrijedno poljoprivredno zemljište. 

Zato se nadamo da će sve političke opcije u Gradskom vijeću prihvatiti naš prijedlog za izmjenom Odluke o agrotehničkim mjerama", zaključuju pulski možemovci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA