nova budućnost vinarstva na poluotoku?

Istarski vinar oživio legendarnu sortu - nekad rašireniju od malvazije

0

U ponedjeljak oko deset došli smo u impozantnu novu vinariju Ivana Damjanića u Fuškulinu kraj Poreča, koja izgleda kao moderna verzija nekadašnjih zadružnih kantina. Od deset do jedanaest kušali smo niz mladih Damjanićevih vina, koja pokazuju da je berba 2023. u Istri bila zapravo veoma dobra, barem za bijela vina.

Oko 11 pridružili su nam se profesor Marijan Bubola, Damjanićev kum i vodeći istarski vinogradarski znanstvenik, i Mario Staver, nestor modernog istarskog vinarstva. Damjanića, Stavera i Bubolu okupio je Projekt duranija. Duranija je stara istarska bijela sorta, koja je još 1960. godine u ukupnom istarskom sortimentu bila zastupljena s više od 1.200.000 čokota. Gospodin Bubola smatra da je u 19. stoljeću u Istri bilo više duranije nego malvazije, piše Plava kamenica.

 

Duranija je zatim izumrla. Zanimljivo je da se duranija nikad nije punila komercijalno. Ni PIK Umag, ni Agrolaguna ni Pazin nikad nisu buteljirali vino pod imenom duranija ili brajdenica, što je glavni sinonim za duraniju. Još je zanimljivije da je Jancis Robinsom u svoju enciklopediju Wine Grapes tiskanu  2012. godine, uvrstila čak i duraniju (brajdenicu), sortu koju gotovo nitko više nije uzgajao.

Ivan Damjanić udružio se sa Staverom, Bubolom i porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam u projektu oživljavanja duranije. Prije Damjanića još su dva mala vinara radila s duranijom. Damjanić je posadio oko 1.400 čokota duranije porijeklom iz porečkog Instituta za poljoprivredu. Lani je pobrao prvu duraniju, koju je napunio u točno 1.399 butelja. Duranija iz 2022. dobro je svježe vino s 12 posto alkohola. Renomirani sommelier Emil Perdec kaže da je duranija iz 2022. skladna, svježa, citrusna, s nijansama marelice i breskve. Duranija iz 2023. koja još nije buteljirana, blizu je senzacionalnoj u žanru mladih svježih vina.

Ona je upravo nevjerojatno živahna, iskričava, vesela i lakopitka. Mogli bismo popiti butelju za manje od sat vremena, pa odmah naručiti još jednu. Duranija, jednom kad je bude dovoljno, može postati novi strateški protagonist istarske vinske industrije, piše Plava kamenica.

Više možete pročitati na linku.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA