U fini počeo upis trezorskih zapisa

Velik interes građana za 'trezorce'. Evo koliko možete zaraditi

0
Upis vrijednosnih papira vrši se u Fini (Foto: Google maps)
Upis vrijednosnih papira vrši se u Fini (Foto: Google maps)

Građani od danas pa u idućih tjedan dana mogu uložiti u državne trezorske zapise, a po jednom trezorcu, budu li ga držali do dospijeća, tj. do 21. studenoga iduće godine, mogu zaraditi 36,05 eura, piše Jutarnji. Mediji izvještavaju da je interes građana za "trezorce" velik s obzirom da trenutno imaju najveću stopu prinosa, u usporedbi s kamatama koje nude banke.

 

Prvi krug upisa počinje danas i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca je 440 milijuna eura, a pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., to jest 364 dana od izdanja, a godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću.

No, za razliku od "narodnih" obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobivala kuponska kamatna stopa, trezorci će se kupovati uz popust, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1.000 eura za jedan zapis.

Pritom jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca, no nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati.

Zainteresirani ulagatelji će u prvom krugu moći upisati trezorske zapise putem mreže poslovnica Financijske agencije (Fina), njih 170 diljem Hrvatske. Građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci.

Trezorski zapisi upisuju se kroz popunjavanje, potpisivanje i prihvaćanje potvrde u Fini, a po njenom potpisivanju građani će odmah biti informirani i o načinu na koji trebaju izvršiti valjanu uplatu upisanih trezorskih zapisa.

Krajnji rok za uplatu sredstava u prvom krugu je 20. studenog, s kojim uplata mora biti provedena i proknjižena.

Građani za uplatu trezoraca vrijednih do 10 tisuća eura na šalteru Fine neće plaćati naknadu za platni promet, a za iznad toga hoće, u skladu s uvjetima te agencije. Ako uplatu žele obaviti na šalteru banke ili putem internet bankarstva, uvjeti ovise o pojedinoj banci.

Više pročitajte na poveznici.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA