ugodno osvježenje za gourmet scenu

Gastro kritičar oduševljen vinskom kartom i vrganjima u istarskoj konobi

0
Foto: Facebook La Parenzana
Foto: Facebook La Parenzana

Gastro kritičar Plave kamenice ovaj je tjedan posjetio poznatu istarsku konobu. Riječ je o konobi La Parenzana na rubovima Buja u zadnjih je par godina promijenila nekoliko vlasnika.

La Parenzanu sada vode Marko Prodan iz poznate ugostiteljske obitelji Prodan i chefica Ana Gergorić. Razne frakcije obitelji Prodan drže ekstremno  popularni Nono i odličnu modernu konobu Bokun u Petroviji.

 

La Parenzana, smještena u lijepoj velikoj kamenoj kući par kilometara od centra Buja, ima dosta tipičan meni za svoj žanr: nešto mesa, nešto ribe, nešto tjestenine. No, sinoć je meni u Parenzani bio uglavnom irelevantan, jer je kuhinja kuhala ono što je par sati prije večere došlo u restoran. Istra je, primjerice, ovih dana puna svježih vrganja.

Na tastingu novih i nekih dosta fascinantnih starih vina u vinariji Cattunar, poslužili su nam odlične bruschette s vrganjima koje je ubrao sam Franco Cattunar, a u Parenzani su se odmah, gotovo s vrata, pohvalili s čak jedanaest kilograma vrganja pristiglih  u restoran u nedjelju oko pet popodne. Ne može svježije, pa smo za predjelo naručili mirisne mesnate vrganje  na žaru, servirane s optimalnom dozom struganog  grana padana.

Zatim smo iskreno uživali u još mirisnijim bijelim tartufima. Srednje veliki tartuf naribali su nam za stolom na finu kremastu fritaju s pršutom. Probali smo još slasne, ali lagane lazanje s janjećim raguom, dok su Vesna i Franco Cattunar bili vrlo zadovoljni njokima od buče u umaku od vrganja. Vinska karta natprosječno je zanimljiva za kriterije većine istarskih konoba: pili smo Kabolinu Unicu, Cattunarov platinasti Nonno koji odlično ide uz tartufe, i Veraldin ružičasti pjenušac.

Sadašnja, novija verzija La Parenzane ugodno je osvježenje za restoransku scenu zapadne Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA