Gastro kritičar oduševljen vinskom kartom i vrganjima u istarskoj konobi
Gastro kritičar Plave kamenice ovaj je tjedan posjetio poznatu istarsku konobu. Riječ je o konobi La Parenzana na rubovima Buja u zadnjih je par godina promijenila nekoliko vlasnika.
La Parenzanu sada vode Marko Prodan iz poznate ugostiteljske obitelji Prodan i chefica Ana Gergorić. Razne frakcije obitelji Prodan drže ekstremno popularni Nono i odličnu modernu konobu Bokun u Petroviji.
La Parenzana, smještena u lijepoj velikoj kamenoj kući par kilometara od centra Buja, ima dosta tipičan meni za svoj žanr: nešto mesa, nešto ribe, nešto tjestenine. No, sinoć je meni u Parenzani bio uglavnom irelevantan, jer je kuhinja kuhala ono što je par sati prije večere došlo u restoran. Istra je, primjerice, ovih dana puna svježih vrganja.
Na tastingu novih i nekih dosta fascinantnih starih vina u vinariji Cattunar, poslužili su nam odlične bruschette s vrganjima koje je ubrao sam Franco Cattunar, a u Parenzani su se odmah, gotovo s vrata, pohvalili s čak jedanaest kilograma vrganja pristiglih u restoran u nedjelju oko pet popodne. Ne može svježije, pa smo za predjelo naručili mirisne mesnate vrganje na žaru, servirane s optimalnom dozom struganog grana padana.
Zatim smo iskreno uživali u još mirisnijim bijelim tartufima. Srednje veliki tartuf naribali su nam za stolom na finu kremastu fritaju s pršutom. Probali smo još slasne, ali lagane lazanje s janjećim raguom, dok su Vesna i Franco Cattunar bili vrlo zadovoljni njokima od buče u umaku od vrganja. Vinska karta natprosječno je zanimljiva za kriterije većine istarskih konoba: pili smo Kabolinu Unicu, Cattunarov platinasti Nonno koji odlično ide uz tartufe, i Veraldin ružičasti pjenušac.
Sadašnja, novija verzija La Parenzane ugodno je osvježenje za restoransku scenu zapadne Istre.