Istarski glazbenik

Bruno Krajcar, značajne obljetnice i Martinje u Kinu Valli (foto)

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

U dvorani pulskog Kina Valli jutros je odigran peti po redu glazbeno-vizualni program Bruna Krajcara pod nazivom "Bruno Krajcar: Moje pjesme, moj film". Uz čašicu malvazije Vinarije Fuhtar iz Nedešćine, dobro raspoloženje i istarski melos, Krajcar je zajedno sa svojim sugrađanima, prijateljima i kolegama, proslavio nekoliko jubileja.

Jer, ovogodišnje izdanje ovog kulturno-glazbeno-filmskog događaja, koje se već tradicionalno u studenom događa kao matineja u kinu Valli, obilježilo je značajne obljetnice i Martinje. 

Naime, 2023. je 125. godišnjica rođenja Mate Balote te 15. obljetnica Krajcarovog albuma posvećenog njegovim stihovima iz antologijske zbirke "Dragi kamen", prvi put objavljene prije 90 godina.

Riječ je o tradicionalnom projektu u kojem je i ove godine poznati pulski akademski glazbenik, skladatelj i kantautor Bruno Krajcar predstavio svoje najnovije uratke u ovoj godini, a razgovor s autorom i višestrukim dobitnikom najeminentnije glazbene nagrade Porin i drugih brojnih glazbenih nagrada i njegovim gostima popratile su projekcije glazbenih spotova.

 

Posjetitelji su tako mogli pogledati nekoliko video spotova s Porinom nagrađenog albuma nastalog na Balotine stihove, a uz to i nekoliko vinu posvećenih pjesama iz Krajcarovog opusa s najnovijom labinskom vinskom himnom "Dvo po dvo". Riječ je o opuštenoj plesnoj pjesmi u latino ritmu, u kojoj je tekst napisan na labinjonskoj cakavici, hrvatskom i talijanskom jeziku, a sve se to skladno spaja u ovoj pjesmi kojom Krajcar najavljuje novi album.

"Ove smo se godine u tradicionalnom programu poveli za nekoliko obljetnica i za jednim novim spotom. Prošlo je 20 godina od vezivanja najveće kravate na svijetu kada smo i snimili spot za pjesmu Balun. Tada smo na neki način dokumentirali taj svjetski događaj. Lijepo je prisjetiti se kako je 20 godina brzo prošlo. Tada smo bili puno mlađi, a sada se osjećamo luđi. Drugi dio programa je posvećen Mati Baloti i godišnjici njegovog rođenja. Ima tu još obljetnica, a danas je i Martinje pa su neke pjesme koje ste čuli posvećene vinu. U jednom spotu prisjetili smo se i prerano preminulog kolege novinara Davora Šišovića koji je sakupio 88 naziva različitih istarskih vinskih sorta", kaže nam Krajcar. Na pitanje što dalje i koji su mu planovi na glazbenom polju, odgovara da radi na više projekata istovremeno.

"Radim na jednoj misi, kao povratak klasici. Također, radim na jednom albumu kojeg najavljuje nova pjesma 'Dvo po dvo'. Kao treće, spremam album pjesama za djecu . Nadam se da će sve to biti objavljeno u sljedećih godinu dana" zaključio je Krajcar. (Mercello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA