Anka Mrak Taritaš u Pazinu: Većina zahtjeva bit će riješena u dvije godine

0
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš

"Sa županom smo se dogovorili o nekoliko načina na koji bi se ovaj problem velikog broja predmeta za legalizaciju mogao riješiti. Župan će zajedno sa svojim gradonačelnicima vidjeti ima li dovoljno kapaciteta i ljudi koji bi bili spremni i sposobni riješiti većinu predmeta u roku od dvije godine. I regionalna, i lokalna samouprava, i država učinit će sve da se glavnina predmeta riješi u dvije godine", kazala je, 10. srpnja u Pazinu, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, prilikom sastanka s istarskim županom Valterom Flegom.

Ministrica je naglasila kako će obići sve županije kako bi se iznašao što bolji način da se velik broj zahtjeva za legalizaciju riješi u što kraćem roku.

"Ministarstvo se odlučilo organizirati timove koji će pomoći županijama koje ovaj posao neće moći svladati u zadano vrijeme", kazala je Mrak Taritaš.

"Rano je da bi bilo što rekli. Potrebne su analize pristiglih zahtjeva jer je glavnina zahtjeva pristigla zadnjih mjesec dana. Gruba procjena je da je 10% zahtjeva onih koji su zahtjeve predali iz straha te će uvidjeti da su legalni, 10% je onih koji znaju da se nekretnine ne mogu realizirati, a od preostalih će većina biti riješena u roku dvije godine ", kazala je ministrica.

Na upit hoće li biti novih zapošljavanja ministrica je kazala kako, ukoliko i bude novih zapošljavanja biti će na određeno vrijeme vezano uz postupke legalizacije.

Flego: Svi oni koji žele investirati i graditi imat će prednost

Istarski župan Valter Flego kazao je kako je prema posljednjim informacijama u Istri predano preko 40 tisuća zahtjeva za legalizaciju.

"Imamo ozbiljnih problema kako to izvanredno stanje riješiti, no, mi smo se dogovorili da redoviti investitori, odnosno svi oni koji žele investirati i graditi, imaju prednost i mogu biti sigurni da će njihovi zahtjevi biti obrađeni na vrijeme te da ovaj problem neće blokirati normalan život i ulaganje u županiji", kazao je Flego i dodao kako je potrebno prije svega sagledati cjelokupnu sliku nakon čega će se u rujnu napraviti prijedlog s ciljem da se većina predmeta riješi u zadanom roku.

U sklopu svog posjeta ministrica graditeljstva i prostornog uređenja posjetila je pilanu tvrtke Kamen u Pazinu i eksploatacijsko polje kamenoloma "Kanfanar jug“ u općini Kanfanar, najproduktivniji kamenolom arhitektonsko-građevnog kamena u Republici Hrvatskoj. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Ministrica je posjetila pogone tvrtke Kamen u Pazinu
Ministrica je posjetila pogone tvrtke Kamen u Pazinu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa