Budući ugostitelji predstavom Ekvinocij skrenuli pažnju javnosti na problematiku ovisnosti

0

Učenici triju razreda Turističko-ugostiteljske škole Ante Štifanić (2. htt, 3. htt i 3. thk) izveli su 23. studenog na Trgu slobode u Poreču predstavu u prostoru pod nazivom Ekvinocij. Bio je to još jedan prilog u nizu aktivnosti kojima je ova škola doprinijela obilježavanju mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Čak osamdesetak učenika sudjelovalo je u finalnoj izvedbi, ali i svim fazama pripreme takve vrste predstave. Od početne ideje da se u prostoru same škole, tj. u učionici organizira izložba sa simboličkim prikazom borbe dobra i zla u čovjeku kroz crno-bijeli svijet, stiglo se do izvedbe u prostoru na Trgu. Cilj je bio skrenuti pažnju javnosti na problematiku ovisnosti i postići interakciju sa sugrađanima. To se učinilo timskim radom svih učenika sudionika: dijeljenjem slastica, ali i letaka sa sloganima o alkoholizmi i drogi, te simboličkim prikazom ljudskog života pomoću prazne bačve u koju usipavamo i opijate želeći je ispuniti. Presudan trenutak u životu simbolički je prikazan glazbenim brojem-dječjom brojalicom koja predstavlja nevinost i čistoću života, odnosno okidač oslobađanja ljudske duše od svega zla i negativnoga, te konačnu slobodu i život što su učenici prikazali u završnom dijelu trčanjem ulicama Poreča u šarenim majicama, slaveći život i slobodu.

Sam naziv predstave, koji se javlja i u značenju velikog nevremena i oluje, u ovom je slučaju poslužio kao metafora uzburkanih, negativnih emocija i crnih dubina ljudske duše što mlade ljude usmjerava na eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti i vuče ih k dnu. Izvedbom su učenici nastojali potaknuti svoje vršnjake, ali i sve građane koji su se taj dan zatekli na Trgu na promišljanje o posljedicama ovisnosti, ali i aktivnu borbu protiv nje. Koordinatorica cjelokupnog projekta bila je školska psihologinja Vilma Bednar.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA