Zerostrasse

Otvorena izložba o danskom admiralu koji je promijenio povijest Pule

0

Danas je u tunelima Zerostrasse svečano otvorena izložba o danskom admiralu Hansu Birchu Dahlerupu kao jedan od događaja u sklopu manifestacije Tragovi Danske u Puli koja se trenutno održava u Puli.

Okupljenima su se obratili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, kustosica Hana Žerić Šaponja, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Ole Henrik Frijs-Madsen.

„Iznimno mi je drago što smo se u ovolikom broju okupili prilikom otvaranja ove izložbe. Zahvaljujem Veleposlanstvu Danske, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i svima koji su svojim trudom doprinijeli realizaciji ove izložbe. Jučer smo u kinu Valli imali panel raspravu o budućnosti grada, a danas ovom izložbom otkrivamo njegovu prošlost i tadašnju viziju njegovog razvoja. Danas sam s veleposlanikom Ole Henrik Frijs-Madsenom razgovarao o razvoju naše suradnje u budućnosti i o koracima koje bismo mogli poduzeti da bi se ona još više učvrstila. Serijom događanja Tragovi Danske u Puli otkrili smo toliko zanimljivih i iznenađujućih priča koje su potvrdile da imamo poveznice iz prošlosti koje nam otvaraju prostore brojnih mogućnosti za buduću suradnju“, izjavio je Zoričić.

Gradonačelnik Filip Zoričić i danski veleposlanik Ole Henrik Frijs-Madsen u Zerostrasseu

„Zahvaljujem Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, gradonačelniku Zoričiću i svima koji su bili uključeni u pripremu ove izložbe. Iznimno mi je drago što smo uspjeli ponovno oživjeti priču o admiralu Dahlerupu i naglasiti važnu ulogu koju je odigrao u razvoju Pule. Radujemo se nastavku naše suradnje i produbljivanju veza između Danske i grada Pule“, dodao je veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Ole Henrik Frijs-Madsen.

 

Podsjetimo, izložba je posvećena Hansu Birchu Dahlerupu, danskom admiralu koji je 1849. godine prihvatio poziv austrijskog cara i otputovao u Hrvatsku, što je zauvijek promijenilo njegovu, ali i sudbinu grada Pule. Posjetitelji ove izložbe imat će jedinstvenu priliku iskusiti neispričanu priču ovog danskog admirala kroz prikaze dijelova njegovih memoara koji dosad nisu prevedeni na hrvatski jezik. Birch Dahlerup je 1848. napustio dansku mornaricu, prihvativši poziv cara Franje Josipa I da preuzme zapovjedništvo Austrijske ratne mornarice. Zapovijedao je mornaricom tijekom pomorske blokade i ponovnoga zaposjedanja Venecije 1849. godine. Nakon tih događaja temeljito preustrojava mornaricu uklonivši većinu mletačkoga časničkog kadra. Umjesto talijanskog, uveo je njemački kao službeni jezik. Da bi sveo mletački utjecaj u mornarici na najmanju moguću mjeru, odlučuje uvesti uglavnom nordijska i anglosaksonska pravila te stvara novi naraštaj vojničkih časnika. Godine 1850. upravo je na poticaj danskog admirala Pula odabrana za austrougarsku ratnu luku i sjedište Pomorskog arsenala. 

Zoričić i danski veleposlanik kod klupe posvećene danskoj spisateljici Karen Blixen, poznatoj pod pseudonimom Isak Dinesen.

Prije samog otvaranja izložbe, Zoričić je upriličio prijem u Komunalnoj palači za veleposlanika, koji je stigao u pratnji supruge Ane Peraice. Prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin te voditelj Odjela za javnu diplomaciju i kulturne odnose Veleposlanstva Danske Tomislav Gugo.

Nakon prijema u Komunalnoj palači, gradonačelnik Zoričić je uvažene goste iz Danske poveo u zajedničku šetnju simboličnog imena Tražeći tragove Danske. Krenuli su Kandlerovom ulicom sve do klupice Karen Blixen, danske spisateljice koja je pisala pod pseudonimom Isak Dinesen.

Svi opisani događaji dio su dvodnevnog programa pod nazivom Tragovi Danske u Puli, nastalog kao plod zajedničke suradnje Grada Pule, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Kina Valli, danskog Ministarstva za kulturu i palače i Kraljevske knjižnice Danske, priopćili su iz Komunalne palače.                                                                                                

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA