razbijanje tabua

David Skoko: 'Veći dio svijeta uz ribu pije pivo nego vino'

29.10.2023 - 16:02
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Foto: Duško Marušić/Pixsell

"Meni nije uopće jasno kako se taj glupavi burger tako jako uspio plasirati na našem tržištu", rekao je David Skoko, vjerojatno najpoznatiji kuhar iz Istre, vlasnik restorana Batelina u Banjolama, ali i zvijezda kulinarski tv emisija, u razgovoru za Večernji list.

"Imao sam mnogo problema sam sa sobom jako dugo. Otkad sam postao svjesniji sebe, moj je fokus na tome da obitelj bude ponosna na ono što radim, jer ako ih je sram onoga što radim i onog što jesam, tada ništa ne vrijedim. A možda previše volim sebe da u svojim očima ne bih ništa vrijedio, tako da je bolje da radim nešto na što je moja obitelj ponosna nego da ih bude sram. Mene su učili da je obitelj uvijek iza tebe, štogod loše napravio. Najveći oslonac bit će ti oni koji su ti najbliži, a to je obitelj. Imao sam sreću da sam odrastao u takvoj obitelji i moja djeca odrastaju u takvoj obitelji gdje nas se nikad nije kočilo. Dapače, poticalo nas se na osobni rast", rekao je Skoko.

 

"Moj stari još uvijek se bavi ribarstvom, Batelina se još uvijek vodi kako se uvijek vodila. Ja sam imao svoje uspone i padove u Batelini kao dio obitelji, kao kuhar. U jednom trenutku sam iz egocentričnih razloga stvarno mislio da sam najbitnija karika u cijelom tom procesu dok se nisam razbolio i morao ostati šest mjeseci doma ne radeći. Shvatio sam da se ništa nije promijenilo, da se nastavilo ići naprijed, da je iz poslovnog aspekta svima bilo lakše kada me nema tamo baš zbog mog nemirnog duha oko kojeg su se uvijek morali truditi da ga kontroliraju. U jednom trenutku svoje kuharske karijere jako sam htio pokazati svoju kuharsku sposobnost da serviram na tanjur što god hoću i predstavim to na takav način da gosti sve prihvate. Je li to imalo veze s obiteljskim biznisom? Baš i nije. To je bio čisti moj egotrip", rekao je Skoko.

Između ostalog, novinar ga je pitako ako može doći u Batelinu, naručiti najbolju ribu i uz nju pivo, a da mu on neće živčano izaći iz kuhinje i protjerati ga van.

"Ma kakvi. I ja preko ljeta pijem više piva, a manje vina. Imam veliki cug, ja sam žedan čovjek i puno pijem. I ako se već pije alkohol i popijem litru vina, ja sam pijan, a ako popijem litru piva, nisam pijan. Volim piti pivo i nemam apsolutno ništa protiv toga da se riba i pivo zajedno konzumiraju. Pa veći dio svijeta uz ribu konzumira pivo. Škoti, Irci, Englezi, Danci, Šveđani, Nizozemci, Belgijci, sjeverni Nijemci... Imaju piva koja su za ribu i za kamenice, to su pivske nacije. Kina, Japan, Vijetnam, Tajland, tamo se puno više konzumira ribe nego kod nas i tamo se pije pivo uz ribu i nema problema. Ova isključivost da uz bijelu ribu moraš piti bijelo vino, to su talijanske fore. Ni oni se više ne opterećuju time. To je nešto što je OK, tako je tu uglavnom na Mediteranu, ali nije svuda pravilo", rekao je Skoko.

Više možete čitati na linku.

Tweet

Posljednje novosti