čuveni istarski vinari

Proslavili 20 godina, a za njihov teran kažu da je veliko svjetsko vino

28.10.2023 - 13:02
Iz vinarije Benvenuti u Kaldiru (foto: Srećko Niketić/Pixsell)
Iz vinarije Benvenuti u Kaldiru (foto: Srećko Niketić/Pixsell)

Minuli četvrtak je u zagrebačkom restoranu Mano2 održana jedinstvena proslava: osim što je predstavljeno novo izdanje Santa Elisabette iz berbe 2019., obilježena je i 20. obljetnica vinarije Benvenuti, s braćom Albertom i Nikolom Benvenuti na čelu. Restoran prepun vinskih znalaca, profesionalaca iz svijeta gastronomije, novinara, distributera, suradnika i prijatelja vinarije samo je potvrdio dobro poznatu stvar - ova je istarska vinarija, kao i njegovi predvodnici, cijenjena među pripadnicima ugostiteljskog sektora svih profila i afiniteta.

Osim za povezivanje i druženje, večer je služila i kako bi se uzvanicima predstavila brojna ostvarenja iz vinarije, pa je uz svaki slijed chefa Hrvoja Kroflina i njegova tima posluženo drugo vino, popraćeno kratkim, ali upečatljivim govorima vrsnih sommeliera i vinskih autora.

 

Osim Malvazije i Roséa iz 2022., koji su služili kao uvod u večer, na predstavljanju novog izdanja Santa Elisabette predstavljene su i etikete Livio Benvenuti Malvazija iz 2021., pa cuveé Caldierosso 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2019., jedan arhivski Teran Anno Domini iz 2012., i na kraju drugo single vineyard vino vinarije, San Salvatore Muškat 2018., koji je ujedno najnagrađivanije desertno vino Hrvatske na relevantnim internacionalnim natjecanjima.

Sama Santa Elisabetta iz 2019. godine je jubilarno peto izdanje ovog vina, a kako poručuju iz vinarije, tijekom pet godina je osvojila interes brojnih poštovatelja vina i izrasla u jedno od najtraženijih hrvatskih vina uopće. Njena specifičnost je da dolazi s istoimenog položaja s nadmorske visine od 330 metara, okruženog šumama i brdima. Vinograd na tom položaju raste na terasastoj padini, na takozvanoj bijeloj zemlji, ocjeditoj i siromašnoj, a smješten je visoko iznad ranih jutarnjih magli i niskih oblaka, s hladnim gorskim noćima i vrućim ljetnim danima, pri čemu je izložen cjelodnevnom suncu. Uvjeti su to u kojima teran daje najbolje rezultate i zbog čega je upravo taj položaj odabran za single vineyard vino vinarije Benvenuti.

Kako je pojasnila sommelierka Daniela Kramarić iz Plavog podruma prilikom predstavljanja Sante Elisabette, to je vino treća prekretnica na putu vinarije Benvenuti. Dok je prva bila osnivanje vinarije prije dvadesetak godina, druga je bila prvo pojavljivanje etikete Santa Elisabetta na tržištu. Naime, Benvenutijev teran se od samog početka svrstao u red najboljih u Istri, no s godinama je i organski rastao. Kada se 2015. pojavila Santa Elisabetta, ne samo u obliku položaja i stare loze, nego i kao odraz akumuliranog znanja i iskustva braće Benvenuti, predstavljala je po kvaliteti korak naprijed od već uspješne etikete Anno domini, koja je sama po sebi bila novi izričaj terana.

"Stilski gledano, to je bila eksplozija novoga svijeta, gdje je voćnost bila bombastična. Pričali smo o trešnji, crvenom i crnom ribizlu, osjećao se utjecaj drva i bila je izražena vanilija. Ti tanini su bili sočni, podatni i prekrasni, a vino mišićavo i bogato", prisjetila se Daniela Kramarić.

Više možete čitati na linku.

Tweet

Posljednje novosti