akcija na području pazina i buzeta

Uskoro velika kontrola alkohola kod vozača

0

Policijska postaja Pazin s ispostavom Buzet nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa subote na nedjelju od 21 do 2 sata policijski službenici na području Pazina i okolice provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača te kontrolu vozača na opojne droge.

Osim navedenih prekršaja policijski službenici sankcionirat će i ostale prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osobito nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kretanje nepropisnom brzinom i nepropisno pretjecanje.

Tijekom mjeseca rujna 2023. godine na području Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet u prometnim nesrećama dvije su osobe smrtno stradale, dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, dok je pet osoba lakše ozlijeđeno.

 

"Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu, da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 pa sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana", podsjećaju iz PU istarske.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

- koristite javni prijevoz,

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,

- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

"Pripazite i na posljedice "alkoholne’ večeri" jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji, negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu", ističu iz Policijske uprave istarske. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa