uložio više od tri milijuna eura!

Poznati istarski vinar otvorio po mnogima najljepšu vinariju u Hrvatskoj

0
(Foto: Tomaz)
(Foto: Tomaz)

U petak oko jedanaest došli smo pred impresivnu novu vinariju Klaudija Tomaza, udaljenu otprilike dvjesto metara od Wine Hotela Mladena Rožanića u podnožju Motovuna. Tomazova je vinarija kad smo je lani posjetili bila u rohbau fazi: izgledala je moćno i veliko, ali nismo mogli zamisliti da će biti baš toliko lijepa, piše Plava kamenica.

Sad kad je završena, spada među najatraktivnije novogradnje u cijeloj Istri, i najljepše vinarije u Hrvatskoj. Klaudio Tomaz, koji danas slavi pedeseti rođendan, do prije petnaestak godina bio je mesar. Želio je promovirati meso lokalne stoke hrvatskih pasmina. Danas bi taj posao išao fenomenalno, no prije petnaestak godina tržište nije imalo razumijevanja za lokalno, autohtono i prirodno. Pa se Tomaz prebacio na vinogradarstvo, što mu nije bilo teško jer je odrastao u vinskom okruženju: Marka Fakina poznaje doslovno od njegova rođenja, a sedamdesetak godina stari vinogradi malvazije rastu preko puta Tomazove obiteljske kuće.

 

U manje od petnaest godina uzgoja loze i proizvodnje vina, Klaudio Tomaz uspio je uz pomoć vinske omotnice izgraditi vinariju vredniju od 3 milijuna eura (23 milijuna kuna) i dostići godišnju proizvodnju od 250 do 300 tisuća butelja. Budući da se vrlo mnogo vina nalazi na odležavanju, Tomaz trenutno raspolaže s potencijalom od milijun butelja, kad bi sve svoje tankove, velike bačve i barrique napunio u boce.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA