počeo je skromno, ali...

Bio je mesar, a danas je najveći investitor u vinarstvo u Istri

16.10.2023 - 08:59
Foto: Emica Elvedji (Pixsell)
Foto: Emica Elvedji (Pixsell)

Nekad je to bila skromna konoba iz koje je potekao jedan od najnagrađivanijih istarskih terana, a danas velebno moderno zdanje sa suvremeno opremljenim vinskim podrumom. Pogled puca na tri strane, s jedne na srednjovjekovni Motovun, s druge na vinograde te čarobnu dolinu Mirne...

Sjedimo na prostranoj terasi nove vinarije Klaudija Tomaza, jazz svira u pozadini, a ugodno društvo pravi nam sommelier koji priča priču o obitelji Tomaz i njihovim nagrađivanim vinima, piše Jutarnji list.

"Kada je vrijeme bistro i sunčano, vidici su neponovljivi", priča Klaudio Tomaz, ljubitelj dobre hrane i strastveni lovac koji je nekad bio mesar.

 

Ovo je jedan od većih podruma u Istri i prostire se na 1.650 četvornih metara, a posjetiteljima je na raspolaganju kušaonica od čak 550 kvadrata. Kao i svi ostali podrumi u Istri koji su sagrađeni u posljednjih desetak godina, više nalikuje nekom luksuznom hotelu, nego nekadašnjim vinarijama. Uz obližnji luksuzni podrum Roxanich ovo je druga velika investicija u Motovunu.

U današnji podrumski prostor Tomaz se uselio iz male konobe i rustikalne kušaonice površine dvadesetak kvadrata u sklopu obiteljske kuće, kada su bačve zauzimale gotovo pola kuće i garaže, pa čak i dvorišta. Veliki je to zaokret i promjena na bolje za ovu vrijednu obitelj koja je svoju priču počela stvarati tek 2009. godine. Sada je Tomazov podrum postao jedan od najmodernih i suvremeno opremljenih i uređenih vinskih hramova.

Klaudio Tomaz (foto: Duško Marušić/Pixsell)

U podzemnom dijelu je dio s inoks bačvama te nezaobilazna sala s malim barrique bačvama koja je uvijek najljepši dio podruma i ponos svakog vinara. Klaudio tu pokazuje i novitete, betonska jaja i gruzijske amfore. Sve ono što će mu sada omogućiti potpuno drukčiji pristup i tehnologiju proizvodnje. A on i sin Antonio jedva su to dočekali. Eksperimentiranje je već počelo jer je berba u Tomazovom vinogradima baš bila pri kraju.

Sve je živo. Kako u vinogradima, tako i u podrumu gdje se ubrzano grožđe prerađuje u mošt i odmah pretače u velika spremišta od inoksa.

Više možete čitati na linku.

Tweet

Posljednje novosti