Darko Buršić: Prednost za kupnju novih parcela dat ćemo obiteljima koje već imaju pokojnike na Monte Giru

0
Direktor Monte Gira Darko Buršić pokazuje zapadni dio groblja, koji se proširuje
Direktor Monte Gira Darko Buršić pokazuje zapadni dio groblja, koji se proširuje

Krajem listopada započeli su radovi na proširenju i uređenju pulskog groblja Monte Giro. Riječ je o investiciji „teškoj“ devet milijuna kuna. O uređenju groblja i novim grobnim mjestima te tijeku radova razgovarala sam s Darkom Buršićem, direktorom poduzeća Monte Giro.

* Kako je uopće došlo do dugo očekivanog proširenja pulskog groblja?
-
Novim GUP-om Grada Pule ukazala se prilika za proširenje groblja u Puli kojim će se dobiti 1119 novih parcela na dvije lokacije usko vezane za postojeće groblje. To su istočna i zapadna strana groblja. Na prvoj je lokaciji već iskopano do dna budućih grobnih objekata i već se vrše pripreme za betonske podloge na drugoj, tzv. zapadnoj lokaciji groblja. Nove lokacije ukupno nose 5700 kvadrata, svaka po 2400 kvadrata prostora. Tu će se izgraditi 144 grobnica za šest osoba, 81 grobnica za tri osobe, dobit ćemo 372 zemljane parcele, prostor za 200 niša za odrasle, 186 dvostrukih niša, 84 niša za kosti i 52 niše za urne.

U tijeku su pripreme za postavljanje betonskih ploča na zapadnom dijelu groblja
U tijeku su pripreme za postavljanje betonskih ploča na zapadnom dijelu groblja

* Hoće li to zadovoljiti potrebe pulskog groblja?
-
Potrebe Grada Pule su puno veće od trenutnih fizičkih mogućnosti proširenja groblja. Tako da o tome treba misliti, pa mi već planiramo daljnja proširenja. Naime, od oko 700 ukopa godišnje, oko 200 ih se vrši u tzv. komunalnom polju. Tako je godišnje potrebno 200 novih parcela jer se u tom polju pokapaju svi koji nemaju privatno zemljište, a i oni koji nemaju mogućnosti da ga danas – sutra kupe. Puli su svakako falila nova grobna mjesta, no želim napomenuti da se cijene grobnih mjesta neće povećavati. Prednost za kupnju novih parcela dat ćemo obiteljima koje već imaju pokojnike na tzv. komunalnim mjestima, a za stara grobna mjesta vršit će se procjena i licitacija. S tim će se novcem ići u daljnja proširenja groblja jer s ovim sadašnjim nismo završili konačno proširenje, odnosno zadovoljili potrebe za grobnim mjestima.

Gradilište na istočnoj strani groblja, radovi idu i brže od predviđenog
Gradilište na istočnoj strani groblja, radovi idu i brže od predviđenog

* Osim novih grobnih mjesta, Monte Giro će dobiti i prostor za posipanje pepela. Možete li pojasniti o čemu je riječ?
-
U jednom djelu zemljane površine na zapadnoj strani predvidjeli smo prostor za posipanje pepela, oko 50 kvadrata, što prije nismo imali. To znači da bi se, ako obitelj izrazi želju za kremiranjem, u tom označenom i cvijećem ukrašenom djelu, jednom ceremonijom pepeo pokojnika posuo. Na jednom će se djelu i postaviti podaci o pokojniku, pa će biti obilježje za obitelj. A na posebnom će se mjestu odlagati urne s ostacima pepela.

*Kako ste zadovoljni tijekom radova i kada bi oni trebali biti gotovi?
-
Najkasnije krajem iduće godine, rok je 200 radnih dana, pa bi negdje u rujnu ili listopadu iduće godine trebali biti gotovi. Potom slijedi procedura oko papirologije u trajanju od oko dva mjeseca i u siječnju 2013. godine, objekte ćemo dati na korištenje. Cilj je osigurati slobodna mjesta, da si obitelj u slučaju smrti odabere novu raspoloživu parcelu. Posebno mi je drago da su od pet ponuđača upravo oni iz Pule, TGT Adriatik, odabrani kao najpovoljniji.  Mi kao investitori vjerujemo da ćemo radove završiti na uredan način bez nekih prekoračenja. Ugovorili smo stručni i projektantski nadzor, prate nas i geodeti, a sve s ciljem da se izvođaču pomogne kako ne bi došlo do poteškoća u samom izvođenju. U tome ćemo, siguran sam, uspjeti. Posebno sam zadovoljan da su radovi uredno krenuli i izvode se bez ikakvih problema, na jednom i drugom djelu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / SERVIRKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/ICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK/ICA U PROIZVODNJI

Do: 31.08.2021.

ŠORIĆI, ISTARSKA ŽUPANIJA