Kad će, ne zna se…

Pogledajte tko će rekonstruirati WC na pulskim Giardinima

11.10.2023 - 21:02
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

„Je li moguće da nam za uređenje WC-a na Korzu treba jedna godina? Japanci bi za to vrijeme napravili autocestu“, tako je govorio SDP-ov vijećnik Igor Belas na sjednici Gradskog vijeća Pule u srpnju 2021. godine.

"To što se javni toalet na Giardinima još uvijek renovira je činjenica da se nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri, pa su svi radovi pod paskom konzervatora, zbog čega i obnova ide sporije", odgovorila mu je, na istoj sjednici, tadašnja pročelnica Ingrid Bulian.

Kako je bilo tad, tako je i danas. Ili još gore, budući da se zahod uopće ne renovira.

 

Prošla je još jedna turistička sezona, a zahod na Giardinima nije profunkcionirao. Problem je, kako je javnost ranije obavještavana, u zahtjevnim konzervatorskim radovima koji prethode uređenju toaleta, s obzirom da se nalazi u zaštićenoj kuli. Svojedobno se tražio poduzetnik koji bi uredio nužnik, Grad je za taj posao nudio gotovo milijun kuna, čime je prešišao čak i Bandićeve 'zlatne toalete', međutim, nitko se za milijunom polakomio nije. Istina, nakon trećeg pokušaja javne nabave javila se jedna firma, Tgt-Adriatik, čija je ponuda, međutim, bila čak pola milijuna kuna veća od ponuđenog milijunčića.

Gradski oci tu ponudu nisu prihvatili i stvar je ostala tamo gdje je i bila.   

Upitali smo Grad što na koncu planira s ovim nužnim punktom u središtu Pule, a odgovorili su nam sljedeće: "Vezano za rekonstrukciju stepeništa i kule na Giardinima, u sklopu kojih je smješten i javni gradski sanitarni čvor, obavještavamo Vas da je u prethodnom razdoblju razmatrana mogućnost da radove njihove rekonstrukcije preuzme Arheološki muzej Istre. Po izvedenoj rekonstrukciji, na Gradu Puli bi bilo izvesti uređenje sanitarnog čvora, sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji."

U ovom trenutku, navode, navedeni je sanitarni čvor zatvoren i nije u funkciji. Uklonjena je kompletna sanitarna oprema, kao i instalacije, podovi, pregradni zidovi i žbuka s nosivih zidova, budući da su unutar sanitarnog čvora vršena arheološka istraživanja koja su prethodila izradi potrebne projektne dokumentacije, odgovorili su iz Komunalne palače. (M. V. I.)

Tweet

Posljednje novosti