Čeka se potvrda gradskih vijećnika

Pogledajte gdje će se u Puli moći hraniti mačke

05.10.2023 - 15:57
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Kao što je i najavljeno, Grad Pula konačno će, na radost ljubitelja životinja, dopustiti hranjenje mačaka na javnim površinama, i to nakon što su to od gradske vlasti zatražili građani. Naime, prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama kojom se to dopušta naći će se pred pulskim vijećnicima već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj u srijedu, 11. listopada.

No, to ne znači da će se mačke moći hraniti bilo gdje i kako se kome prohtije.

 

Kad je riječ o tzv. slobodnoživućim mačkama, odnosno onima koje žive na ulici iliti javnoj površini, prema članku 23. spomenute odluke, privremene objekte, odnosno hranilišta za mačke, bit će moguće postaviti na javnim površinama samo uz suglasnost nadležnog gradskog upravnog tijela.

Nadalje, odjel nadležan za poslove prostornog planiranja, u suradnji s odjelom nadležnim za zaštitu životinja, udrugama, pravnim osobama i zainteresiranim pojedincima izradit će Plan postavljanja kućica - hranilišta za mačke, stoji u prijedlogu spomenute odluke. Udruge i pojedinci koji su prije donošenja ove odluke već postavili hranilišta na javne površine, te skrbe o njima, dužne su podnijeti zahtjev za uvrštavanje u Plan hranilišta odjelu nadležnom za poslove prostornog planiranja, i to najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Iznimno je dozvoljeno postavljanje posuda za vodu za slobodnoživuće sisavce i ptice i izvan hranilišta te se takva praksa potiče naročito u ljetnim mjesecima i za dugotrajnih suša.

Udruge i pojedinci koji vode brigu o slobodnoživućim mačkama i pritom im osiguravaju ishranu i pitku vodu na javnim površinama, dužni su održavati javnu površinu čistom.

U slučaju sumnje u izbijanje zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude, zaštitu građana provode pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici u suradnji s nadležnim tijelima utvrđenima propisima o veterinarskoj djelatnosti, stoji u odluci.

Nadalje, u istom članku navodi se da sklonište za životinje, s kojim je Grad Pula sklopio ugovor, osigurava trajnu sterilizaciju slobodnoživućih mačaka te njihovo vraćanje u prvobitno stanište ukoliko je ono primjereno za njihov povrat.

Ukoliko se mladunci mačaka, primljeni u sklonište za životinje, nakon oglašavanja ne uspiju udomiti do spolne zrelosti, puštaju se iz skloništa tek nakon sterilizacije i to na hranilište u dogovoru s hraniteljima, stoji u odluci koja će se naći pred vijećnicima. 

Iako se na pulskim ulicama mogu vidjeti građani kako hrane ptice, prije svega golubove, hranjenje ovih životinja u ovoj odluci se ne spominje, iz čega proizlazi da za njih i dalje vrijedi - zabrana hranjenja na javnim površinama.  

         Zanimljive su i odredbe koje se tiču držanja pasa. Prema prijedlogu Odluke, pas dužine do jednog metra ne smije se vezati na dužinu kraću od 3 metra, a pas dužine veće od metra ne smije se vezati na dužinu kraću od njihove četverostruke duljine. Ako se pas trajno smješta u dvorištu, vrtu ili drugom ograđenom otvorenom prostoru, mora mu se osigurati kućica koja mora biti primjerena veličini psa tako da može u njoj ležati, stajati uspravno, okrenuti se i njegovati te u njoj mora biti zaštićen od nepovoljnih vremenskih utjecaja. Otvori na kućici moraju biti dovoljno veliki da pas može nesmetano prolaziti i pozicionirati na način da je zaštićen od vremenskih neprilika. Pas se, stoji u odluci, ne smije napustiti, kao što je bio slučaj o kojem smo izvijestili danas, pa je vlasnik kažnjen s 1.000 eura.

Gradski azil za životinje mora pak osigurati trajnu sterilizaciju pronađenih pasa i mačaka, osim ako je životinja označena pa je moguće pronaći vlasnika i vratiti životinju.

Člankom 69. zabranjuje se korištenje divljih i domaćih životinja za prikupljanje donacija i prošnju te njihovo izlaganje na javnim površinama, sajmovima, tržnicama i slično, korištenje u zabavne ili druge svrhe kao što su cirkuske i druge predstave, ili u druge svrhe bez suglasnosti nadležnog tijela Grada Pule ii veterinarske inspekcije, prema propisima iz područja zaštite životinja.(M. Vermezović Ivanović)

Tweet

Posljednje novosti