Na Vijeću o mogućem referendumu o Uvali Stupova

Žele li žitelji općine Kršan luksuzni resort na granici dviju županija?

28.09.2023 - 17:00
Uvala Stupova (foto: TZ Općine Mošćenička draga)
Uvala Stupova (foto: TZ Općine Mošćenička draga)

Prema raspravi vođenoj na sjednici Općinskog vijeća Kršana 27. rujna žiteljima općine predstoji referendum o tome što žele od svoje obale, odnosno kako usmjeriti njezin razvoj.

Razlog je namjera njemačkog Holdinga Amre projekt s hrvatskim predstavništvom u Zaprešiću da u uvali Stupova izgradi luksuzni turistički resort, o čemu je na Vijeću pismo namjere iznio glavni menadžer tvrtke za Hrvatsku Josip Milić.

„Mi smo podružnica njemačkog holdinga specijaliziranog za razne projekte uključujući boarding kuće pod brandom Eco Smart Apartments. Kao što ime sugerira, naš fokus je na inteligentnom smart home sistemu koji pomaže pri optimiranju prirodnih resursa i povećava komfor tijekom boravka. Sve naše kuće uglavnom rade energetski neutralno pomoću fotonaponskog sustava“, kazao je Milić.

Do petsto kreveta, tri heliodroma, bazen...

Ukratko, Amre želi izgraditi kompleks vila kapaciteta do 500 kreveta s tri heliodroma, bazenom, terenima za košarku i tenis i restoranom. Osim samosvojnog, fotonaponskog napajanje električnom energijom, projekt uključuje i izgradnju pročistača otpadnih voda te pristupne ceste do plaže koju će moći svi koristiti. Tvrtka je kupila zemljište potrebno za realizaciju projekta.

 

„Trenutačno je u tijeku krčenje posjeda u suradnji s Ministarstvom šumarstva i izrada šumskog puta za otvaranje uvale. Potrebni dokumenti su nam, naravno, dostupni. Ovom izjavom obraćamo se vama, načelniku i Općinskom vijeću, sa željom da za zemljištima 1498/5, 147/6, 147/2, 147/16 k.o. Plomin bude dodijeljena građevinska zona T2 te stoga predlažemo sljedeći sporazum koji će općinski predstavnici odobriti i načelnik potpisati“, zaključio je Milić.

Uz napomenu da pismo namjere nije pravni izričaj koji se može potpisati te da ovo nije jedini zahtjev te vrste, nego ih ima više, načelnik Roman Carić je rekao:

„Ono što proizlazi iz ovog pisma je pitanje što građani općine Kršan žele sa svojom obalom. Obala od Mošćeničke drage do Vidikovca je preostala netaknuta obala u Istri.  Netko će reći: 'Razvoj!', drugi: 'Devastacija!'. Netko će reći: 'Ulaganje!', drugi: 'Uništavanje!'. Uvijek se može dvojako gledati. Ja kao načelnik, a ni općinski vijećnici ne mogu o tome odlučivati bez lokalnog referenduma o tome želimo li taj dio općine razvijati ili ostaviti ga kakav je sada.“

S tim su se mišljenjem složili vijećnici, koji su pokazali razumijevanje za projekt, a i Milić koji je naglasio da je ovaj susret samo upoznavanje te da se idejni projekt može predstaviti već za tjedan dana.

Na podsjećanje Slivana Uravića (SDP) i nezavisnog vijećnika Valdija Runka da bi za to trebalo mijenjati općinski, ali i županijski prostorni plan te je u nekoliko navrata investitor financirao te promjene, Milić je odgovorio da je Amre voljan snositi sve troškove, a, ako je potrebno i troškove dodatnog rada zaposlenika i vijećnika.

Runko je podsjetio i na Zaštićeni obalni pojas – ZOP općine čija je izgrađenost manja od 10 posto te da su Prostornim planom predviđene dvije turističke, tj. T2  zone, Brestova i Fratrija, ukupne po vršine 20 hektara, koje nisu građevinski načete.

Granično područje dviju županija

Na sjednici nije spominjano, ali treba znati da se projekt ne tiče samo Općine Kršan i Istarske županije, nego i susjedne Općine Mošćenička draga i Primorsko – goranske županije. Naime, bujični vodotok i kanjon kojeg tvori i koji završava skrovitom i donedavno pješacima teško pristupnom uvalom s plažom granica je dviju općina i županija. Za one koji uvalu nisu upoznali s mora, Stupova se nalazi ispod velikog zavoja nakon kojega nas čeka ploča s dobrodošlicom u Primorsko – goransku županiju ako putujemo u smjeru Rijeke.

Budući da se na plaži nalaze ribarske kućice, za koje Milić tvrdi da su, premda desetljećima stare, nelegalno izgrađene na njihovom zemljištu, probijanje pristupnog puta s namjerom da ih se ukloni izazvalo je prijepor s njihovim vlasnicima u općini Mošćenička draga. Ovdje treba napomenuti da se u toj općini nalazi manji dio zemljišta, ali veći broj vlasnika kućica.

Na pitanje o tome Milić je odgovorio da tvrtka čeka rješenje imovinsko – pravnih odnosa, kao što od nadležnog ministarstva čeka odgovor na zahtjev o točnom određenju pomorskog dobra u uvali. (Tekst i foto: Robi Selan)

Tweet

Posljednje novosti