kvalitetni obroci

Ovo su zdrave marende koje će jesti učenici porečke škole

0

Danas se u Osnovnoj školi Finida, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo te u suradnji s Gradom Porečom i OŠ Finida, u sklopu programa Zavoda kojim se nastoji ukazati na važnost pravilne prehrane školske djece i važnost zdravih obroka, održao Susret zdravih školskih marendi.

 Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kazao je da je cilj ove manifestacije promocija zdravih školskih marendi te upoznavanje djece s novim jelima koja se potom u dogovoru sa školom uvode u jelovnik. Obroke i recepture predlažu stručnjaci (nutricionisti) Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u skladu s pravilnikom i potrebama djece u rastu i razvoju te mogućnostima pojedinih školskih kuhinja. Osim toga, to je susret koji okuplja kuhinjsko osoblje svih škola na području grada Poreča, ima i edukativnu ulogu, predstavlja razmjenu iskustva i međusobnu interdisciplinarnu suradnju, a ovaj događaj je centralni događaj na razini Istarske županije.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić također se susreo sa sudionicima Susreta koji Grad svesrdno pomaže i rekao da zdrava prehrana nije samo navika, nego temelj za rast i razvoj naše djece.

 

"Sjećam se kako je moja mama uvijek tražila da pojedemo sve voće i povrće, od domaće šalše do maneštre. Ona je znala da će nam to pomoći da budemo zdravi, energični. I danas, sa svojim sinom, nastavljam tu tradiciju jer znam koliko dobroga to donese. Kada zdravo hranimo vas - našu djecu, učimo vas i o važnosti brige o sebi i drugima. Učimo vas o poštovanju prema vlastitom tijelu i onima koji su se potrudili da vam tu hranu pripreme – bili to vaši roditelji, ili kuharice školi.", rekao je Peršurić.

Djeca, učitelji i roditelji imali su prilike iskušati hrani s bogatog švedskog stola na kojem su bile razne zdrave delicije koje su pripremile vrijedne kuharice škole, slijedeći preporuke Zavoda. Ponudile su sve ono što može biti zdrava marenda, a to su njoki u umaku od piletine i bundeve, fritaja s gljivama u paninu, pašteta od tune i sardine, namaz od patlidžana i suncokreta, juha od leće i tikvica, banana kruh, mediteranska pašta, šarena salata puna sezonskog povrća i začina te mrak muffini.

"Trudimo se da obroci budu raznovrsni, s kvalitetnim namirnicama. Naših pet kuharica ukupno kuha više od 660 marendi i još oko 180 ručkova u matičnoj i područnoj školi svakoga dana. Vidjet ćemo po povratnim dojmovima naših učenica i učenika, koji mogu ocijeniti danas predstavljena jela, koja su im se svidjela da bismo znali što zadržati na meniju i za ubuduće.", zaključila je Anita Sijerković Radin, ravnateljica OŠ Finida.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA