što smo mi skrivili?

Cijena popularne hrane u Zagrebu u odnosu na Pulu pomalo - šokira

0
Ilustracija
Ilustracija

Jeste li se kad zapitali kakve su cijene u restoranima i fast foodovima u Puli u odnosu na Zagreb?

Možda je bolje ako niste...

Jer, u nekoliko dana u Zagrebu teško je ne primijetiti da postoji razlika, i to značajna. Naravno, u Puli su cijene u pravilu veće. 

 

Ovo nije detaljna analiza, više odokativna, ali simptomatična, a orijentirat ćemo se prije svega na ono što se u današnje vrijeme najviše jede i čega uvjerljivo ima najviše u ponudi, a to su burgeri i pizze.  

Brzim pregledom zagrebačkih restorana primjetno je da su cijene burgera uglavnom jednoznamenkaste, a ako i prelaze "magičnu granicu" od 10 eura, za što će mnogi reći da dijeli podnošljivo od skupoga, onda se uz burger obavezno dobiva i pommes frites. I ne samo to, nego cijene najskupljih burgera jako rijetko premašuju 11 ili 12 eura, odnosno drže se do 100 kuna.

Uobičajena cijena za burger u Zagrebu je od 6 i nešto pa do 8 ili 8 i nešto. Dakle, tamo na 8 eura počinje skupo, a u Puli je to sasvim normalno. Ovdje se cijene teško spuštaju ispod 7-8 eura, a oni najskuplji (također sa pommesom) obavezno idu do 15, 17, 18, pa čak i preko 20 eura. Najskuplji burger na koji smo naišli pregledavajući cijene u Zagrebu bio je 14,8 eura. Možda ima i skupljih, ali to su sve teške iznimke. 

A razlika u cijenama burgera, čini se, još je i manja nego kad su u pitanju pizze. One u Zagrebu jako teško prelaze 10 eura, a kreću se u pravilu nešto malo iznad onih za burgere, od 7 do 9 eura. U Puli, kao što smo mogli svjedočiti ovo ljeto, cijena pizza otišla je u nebo i tu je 7-8 eura tek početna cijena za najjeftinije pizze, koja onda ide i do preko 15 eura pa dalje. 

Naravno, uvijek postoje iznimke, cijena je ovisna i o lokaciji i drugim faktorima, pa se tako i u Puli mogu naći stvarno povoljnije varijante, ali generalno teško je ne zamijetiti da smo prilično skuplji od metropole.

Najbolji dokaz za to je kad se uspoređuju identični proizvodi. Pa na primjer, u Zagrebu je Big Mac 4,8 eura, a u Puli 5. Tamo je gurmanska pljeskavica u Batku 8,90, a ovdje 9,80. Tamo je Batak burger 8, a ovdje 8,80. Ćevapi sa sirom iz Batka tamo su 7,50, a ovdje 8,30 eura. I tako dalje...

Čovjek ne može da se na zapita - pa što smo mi skrivili? (I. BALEN)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA