Poslastica za kraj sezone

Prošetajte Porečom u društvu Hemingwaya i poslušajte legendarni bend

0
La mula di Parenzo
La mula di Parenzo

U povodu Svjetskog dana turizma, Turistička zajednica i Grad Poreč pripremili su niz programa za građane i posjetitelje kojima će se proslaviti kraj još jedne vrlo uspješne turističke sezone. Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, a to je datum kad se na sjevernoj hemisferi glavna turistička sezona bliži kraju, na južnoj počinje, te je ovogodišnji moto Turizam i zelena ulaganja (Tourism&Green investments).

Proslava u povodu Svjetskog dana turizma počinje u srijedu, 27. rujna, obilježavanjem Europskog tjedna sporta kada će se na Trgu slobode od 10 do 12 sati održati prezentacija sportskih klubova / udruga, članica Sportske zajednice grada Poreča. Prezentacija je namijenjena najmlađim Porečanima, a cilj je upoznati djecu sa izborom sportova u Gradu Poreču te poticanje interesa za bavljenje sportom i zdravog načina života. Slogan Poreč grad sporta koji se često koristi kako bi se istaknuo sportski duh Poreča vrijedi možda još više kada se vidi veličina i brojnost njegove sportske zajednice u čijem sklopu djeluje 47 sportskih klubova i udruga u 35 različitih sportova, sa više od 3.500 članova, od kojih se redovno natječe njih oko 1.900, a među njima ima najviše najmlađih.

 

U srijedu, 27.9. u 17.00 sati na rasporedu je i posljednja ovogodišnja besplatna interpretativna šetnja kroz povijest Poreča „La mula de Parenzo Tours“. Svi zainteresirani imat će priliku upoznati se sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. Posjetitelji će moć uživati u razgledu Poreča, upoznati ribarsku tradiciju, ali i doznati kako je poznati američki pisac Ernest Hemingway povezan s prošlošću ovoga grada. Glumci - vodiči upoznat će ih s bogatom povijesti koja se skriva iza jedne narodne, pučke pjesme. Rezervacija na ture je obavezna. Tura kroz povijest Poreča traje 45 minuta, i voditi će se na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

U četvrtak, 28. rujna, pod motom „upoznaj Poreč“, TZ organizira besplatno edukativno razgledavanje grada u pratnji vodiča na hrvatskom i engleskom jeziku. Cilj je građanima i posjetiteljima omogućiti da nauče nešto više o Poreču kroz intrigantne priče profesionalnih vodiča. Tura na engleskom jeziku počinje u 13 sati, a na hrvatskom u 17 sati. Mjesto susreta je Trg slobode, a trajanje ture je oko sat vremena. Zbog ograničenog broja sudionika rezervacije su obavezne telefonom ili e-mailom (451-293, info@myporec.com).

U četvrtak će se od 10 do 20 sati na Trgu slobode o, u organizaciji Domaće web tržnice, održati tradicionalna Smotra istarskih autohtonih proizvoda na kojoj će proizvode izložiti 15-ak izlagača s tipičnim istarskim proizvodima: medom i pčelinjim proizvodima, maslinovim uljem, povrćem, proizvodima od konoplje i od lavande, prirodnom kozmetikom, suhomesnatim proizvodima, različitim vrstama brašna, proizvodima od goji bobica, vinom, rakijom i voćnim prerađevinama.

U petak, 29. rujna, suradnji sa Sportskom zajednicom grada Poreča i Zdravim gradom Poreč, Turistička zajednica organizira besplatno hodanje pod nazivom Poreč – grad sporta i rekreacije. Grupa hodača u pratnji stručnih voditelja kineziologa krenut će u 17 sati ispred Općinskog suda na dvosatno hodanje i razgibavanje. Rezervacija nije potrebna, a mogu se ponijeti i štapovi za hodanje. 

I za kraj, u subotu, 30. rujna Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč poklanjaju sugrađanima povodom završetka još jedne uspješne turističke sezone koncert benda Parni valjak feat. Igor Drvenkar. Koncert počinje u 21 sat na Trgu slobode, a za dobru atmosferu prije i nakon koncerta pobrinuti će se DJ.

-Poreč se još jednom i ove sezone pokazao kao jedna od glavnih turističkih destinacija u zemlji, u koju turisti ne samo da rado dolaze, nego se rado i vraćaju. A u svemu tome ključni su ljudi i zato još jednom veliko hvala svim mojim sugrađanima, koji svaki dan vrijedno rade i trude se kako bi naš grad i ove godine ostvario odlične turističke rezultate. Pozivamo sve naše sugrađane, ali i goste da nam se pridruže na događanjima koje smo povodom Svjetskog dana turizma pripremili i zabave se uz koncert Parnog valjka, rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

„Organizacijom ove proslave i koncerta Parnog valjka, Turistička zajednica grada Poreča želi svojim sugrađanima čestitati Svjetski dan turizma, te im se zahvaliti jer su upravo oni svojim gostoprimstvom, ljubaznošću i osmijehom omogućili da i ove turističke sezone Poreč ostvari odlične turističke rezultate.“, rekao je Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA