župan miletić u povodu dana županije

'Želimo ostati napredni. Predstoji nam jačanje zdravstva i obrazovanja'

0
Boris Miletić
Boris Miletić

U Spomen domu u Pazinu u tijeku je svečana sjednica Skupštine Istarske županije u povodu obilježavanja 25. rujna - Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije.

Brojnim uzvanicima upravo se obratio istarski župan Boris Miletić.

„Veliki su to i za našu regiju iznimno važni događaji koji su u datom trenutku bili prekretnicom te su odredili našu budućnost. Bez Rujanskih odluka i odlučnosti tadašnjih generacija o pripojenju Istre matici domovini danas ne bismo bili ovdje stoga naša vječna zahvalnost ide antifašističkim borcima i svim hrabrim ljudima tog vremena. Rujanski događaji iz 1943. nadrasli su uske lokalne okvire i upečatljivo ispisali dojmljive stranice novije istarske povijesti. Iz tih stranica iščitavamo da od vremena, kada je antifašistička povijest stvarana pa do danas, njezine vrijednosti ne blijede i ne podliježu prolaznosti“, naglasio je župan dodajući kako je težak i trnovit bio i put do stvaranja suverene demokratske Hrvatske, za koju su se našli branitelji oružjem izborili u Domovinskom ratu, stoga i njima ide naša vječna zahvalnost.

 

„U vihoru Domovinskog rata - Zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi, iz prosinca 1992. godine, Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a u travnju  iduće godine konstituirane su županije i izabrani prvi župani. Tijekom proteklih 30 godina često je osporavan teritorijalni ustroj  Republike Hrvatske, dovođene su u pitanju naše županije, regionalna i lokalna samouprava. Svjedočili smo idejama i prijedlozima o nekom novom, drukčijem prekrojavanju naše države, temeljem nejasnih kriterija... proizvoljno. Povodom tridesetog rođendana naše Istarske županije možemo s punim pravom reći da je Istra itekako puno toga postigla i da je, kako joj volimo tepati, lokomotiva razvoja Hrvatske“, nastavio je župan Miletić.

Miletić je kazao da su prošle dvije godine protekle u znaku velikih investicija u zdravstvo, socijalnu skrb i obrazovanje, "koje smo u ovome mandatu definirali kao apsolutne prioritete".

„Vremena su se definitivno promijenila, a u mnogočemu se moramo i mi sami mijenjati. Držim da nam je prvenstveno potrebna veća kolektivna odgovornost prema onome što nam je dano u nasljeđe i toga što će ostati nekim drugim naraštajima. U Istri je bez imalo sumnje postignut zavidan stupanj razvoja, životnog standarda i kvalitete života. Potvrđuju to konkretni podaci o broju doseljenih, koji premašuje broj onih koji su iselili. Potvrda je i broj upisane djece u našim školama ili broj aktivnih obrta po glavi stanovnika. No, želimo li i dalje ostati napredni, te biti privlačno mjesto za život i poslovanje, predstoje nam novi iskoraci i nove politike, koje će pratiti sadašnje izazove i odgovarati na aktualne prijetnje. Predstoji nam s jedne strane jačanje javnih politika u zdravstvu, socijali i obrazovanju, na polju energetike i zaštite okoliša, a koje će polučiti promjene i učiniti razliku za svakog našeg građanina i građanku. A s druge strane, na nama je da i dalje volimo i čuvamo svoj zavičaj, običaje i tradiciju“, rekao je Mikletić.

Smatra da je budućnost u zelenim politikama jer su negativne posljedice klimatskih promjena sve izraženije, a sama Istarska županija se okrenula zelenoj tranziciji i prelasku na obnovljive izvore energije kako bi do 2030. godine Istra postala energetski samoodrživa. Nadalje, osvrnuo se i na održivost turizma jer je Istra kao destinacija dostigla svoj maksimum po pitanju broja dolaska i ostvarenih noćenja.

„U Istri posljednjih godina itekako osjećamo onu negativnu stranu turizma koju najzornije prikazuje bespravna gradnja, rak rana naše obale, ali i unutrašnjosti. I tu još jednom koristim priliku da uputim apel državi da zajednički zaustavimo napad na naš prostor, koji je nakon građana, naš najvrjedniji resurs. Turizam diktira i kretanja na tržištu nekretnina gdje cijena kvadratnog metra leti u nebo pa je danas mladoj obitelji nemoguće kupiti stan. O tome itekako moramo razmišljati želimo li naše mlade zadržati ovdje. Također, moramo djecu i mlade učiti da se ne živi od iznajmljivanja, već od rada i stvaranja novih vrijednosti, od pojedinačnog i zajedničkog doprinosa našem društvu. Rekao bih da se danas sustav vrijednosti poremetio i zato držim da je odgovornost i dužnost javnog sektora jačati politike u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, što vidim i kao glavni zadatak svog mandata na čelu Županije“, zaključio je istarski župan Boris Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA