ekološka tranzicija

Dom za starije deveti javni objekt u Poreču sa solarnom elektranom

0
Dom za starije i nemoće osobe u Poreču
Dom za starije i nemoće osobe u Poreču

Nakon što je na već osam objekata javne namjene - nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnoj školi u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi vrtića u Dračevcu te dječjim vrtićima Varvari i Baderna Grad Poreč postavio solarne elektrane, uvođenjem Izvođača u posao isto je počelo i na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. Bit će to fotonaponska elektrana za potrebe Doma.

Podsjetimo, uspješnom prijavom projekta pod nazivom "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju" Grad Poreč osigurao je bespovratna sredstva za postavljanje fotonaponske elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

Radi se o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 58,995 kW koja će svojim radom energiju sunca pretvarati u prijeko potrebnu električnu energiju. Na taj se način energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora planira zadovoljiti nešto više od 25 posto prosječnih godišnjih potreba Doma za električnom energijom, dok očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2.

 

Porastom cijena energenata, nestabilnim i promjenjivim uvjetima na energetskom tržištu i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, potreba za povećanjem količina energije proizvedene iz obnovljivih izvora u našim gradovima postaje sve izraženija, ističu iz Grada Poreča. Ugradnjom fotonaponskih elektrana na objekte javne namjene, osim što smanjujemo emisije CO2, direktno utječemo na dugoročno smanjenje troškova po pitanju utroška energije, te odgovorno i namjensko trošenje proračunskih sredstava. Proizvodnjom električne energije na ovaj način lokalno ne generiramo ugljični dioksid te radimo na kreiranju zajednice za što kvalitetniji život naših građana. I tim putem planiramo nastaviti dalje, ističu.

- Grad Poreč svoju budućnost vidi kao zelen, čist i održiv grad. Uz više od 2.500 novih ekoloških rasvjetnih tijela, uklanjanje jednokratne plastike iz uporabe, kontinuiranu energetsku obnovu zgrada javne namjene, kao i kulturnih dobara poput Gornjeg vrtića, pilot-projekt javnog prijevoza s električnim gradskim minibusom, ''Sunčani ured'' koji nudi besplatnu podršku građanima na putu ugradnje vlastite sunčane elektrane, solarnih elektrana na vrtićima, dvoranama i drugim javnim objektima, do ostalih 40 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja, sigurno koračamo tim putem", komentirao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Nakon što je na već osam objekata javne namjene još 2014. godine postavio fotonaponske elektrane, Grad Poreč će na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč postaviti devetu. Osam elektrana, ukupne nazivne snage 100 kW, u proteklih osam godina rada proizvelo je gotovo 1.200.000 kWh zelene električne energije, čime su emisije CO2 u naš okoliš smanjene za oko 325 tCO2. Novom elektranom ukupno instalirani kapacitet fotonaponskih elektrana dosegnut će brojku od gotovo 160 kW.

- Sama provedba projekta usklađena je kako sa strateškim ciljevima Grada Poreča i mjerama iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja grada za period do 2030. godine, tako i Planom klimatske neutralnosti Grada Poreča za period do 2050. godine, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.. a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Aktivnost postavljanja fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč provodi se u sklopu projekta "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju". Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.– 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, dok budžet Grada Poreča u sklopu projekta iznosi 82.674 eura, uz stopu sufinanciranja od 85 posto.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA