emil daus u sabornici

'Željeznička infrastruktura u Istri nije se promijenila 150 godina!'

0
Emil Daus
Emil Daus

Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus upitao premijera Andreja Plenkovića jesu li resorna ministarstva i ostale službe u državnoj administraciji počele pripremati projektnu i ostalu potrebnu dokumentaciju za projekte, koje je prihvatio Europski parlament, da bi spremni dočekali natječaje i njihovu realizaciju, priopćili su iz IDS-ovog Ureda za odnose s javnošću.

 

Daus je podsjetio na veliki doprinos IDS-ovog europskog zastupnika Valtera Flega, koji je uspio izlobirati da Europski parlament prihvati prijedloge o priključenju nekoliko trasa hrvatskih cesta i željeznica na transeuropske prometne mreže (TEN-T), čime bi se Hrvatskoj otvorila mogućnost korištenja 26 milijardi eura europskih sredstava iz instrumenata za prometno povezivanje.

Potaknut jučerašnjim događajem- probijanjem druge cijevi tunela Učka, zastupnik je napomenuo da ga posebno zanima željeznička infrastruktura, odnosno njena rekonstrukcija u Istri. Novi vlak, koji je stigao na istarsku prugu prije pola godine, svakih je mjesec ili dva na popravku, a radovi na dionicama pruge traju predugo, zbog čega djeca u školu ne idu vlakom, već autobusom po lokalnim cestama. Sve to dodatno smanjuje sigurnost djece u prometu, izaziva kašnjenje školaraca u školu, a sigurnost vlakova je upitna zbog njihove starosti.

-To vam je stanje željezničke infrastrukture u Istri! Infrastrukture, koja je praktički u državnom vlasništvu i koja se na nekim mjestima nije promijenila već gotovo 150 godina, od kada je napravljena pruga. U Istri, koja je perjanica hrvatskog turizma, ali ne samo turizma, Istri koja hrani dio Hrvatske. Ovo je prilika generacije, a na Vladi RH je odgovornost da iskoristi ovu priliku. Želimo samo modernu i sigurnu prugu s modernim i sigurnim vlakovima. Istra je to zaslužila, kazao je Daus.

Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo da cijeni i podržava rad zastupnika Flega o temi transeuropskih prometnih koridora, što je podržala i hrvatska Vlada, kroz suradnju s Europskom komisijom i Europskim vijećem. a ministar Oleg Butković se nadovezao da je tvrtka HŽ Infrastruktura pokrenula natječaj za ugovaranje studijske dokumentacije koja bi za sljedećih 10 godina uključivala izgradnju i  modernizaciju željeznice u Istri, na kojoj će se intenzivno raditi.

Za  kraj, zastupnik je istaknuo kako želi da se u razgovorima sa  Slovencima dogovori produžetak Istarskog ipsilona na slovenske i talijanske autoceste. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA