U BUZETU PODIJELJENI EUROPSKI NASLOVI

Foto Christian Merli i Igor Stefanovski najbolji automobilisti 'starog kontinenta' (foto)

18.09.2023 - 00:00
Europski prvak Christian Merli (Foto: Buzetski dani)
Europski prvak Christian Merli (Foto: Buzetski dani)

Talijanski automobilist Christian Merli pobjedom na posljednjoj utrci ovogodišnjeg Europskog prvenstva brdskih auto utrka, koja je ovoga vikenda održana u Buzetu, obranio je naslov najboljeg automobilista ‘staroga kontinenta’ u kategoriji 2 gdje se natječu otvorena vozila, formule i prototipovi. U svom prototipu osella FA30 judd LRM u obje je održane službene utrke imao najbolja vremena ostvarivši tako rezultat od 4.15,527 i prosječnom brzinom vožnje od 140,913 kilometara na sat. Najbolji nastup imao je u drugoj vožnji kada je sa 2.07,105 za tri sekunde zaostao za svojim rekordom staze. Do drugog mjesta stigao je Čeh Petr Trnka , koji je za Merlijem zaostao 4,886 sekundi. Do trećeg mjesta ukupnog poretka stigao je španjolski automobilist Joseba Iraola Lanzagorta sa 14,978 sekundi zaostatka za pobjednikom. 

 

U kategoriji 1 tvorničkih automobila do europskog naslova stigao je makedonski automobilist Igor Stefanovski u hyundaiju i30 sa osmim rezultatom ukupnog poretka automobila. Najbolje vrijeme postigao je francuski automobilist Nicolas Werver, kojemu ovo postolje međutim ipak na kraju nije bilo dovoljno za europsko slavlje. 

Buzetski automobilist Viliam Prodan (Foto: Buzetski dani)
Buzetski automobilist Viliam Prodan u škodi fabiji (Foto: Buzetski dani)

Od istarskih automobilista očekivano je najbolji bio buzetski vozač Viliam Prodan, sa škodom fabijom, kojemu je pripalo i treće mjesto hrvatske konkurencije. Prodan je u dvije vožnje ostvario rezultat od 5.14,630 i prosječnom brzinom vožnje od 114,442 kilometara na sat, a stim je vremenom stigao i do četvrtog mjesta u poretku Prvenstva Europe.. Lupoglavac Nino Andrejević, trenutno drugoplasirani u Prvenstvu Hrvatske u drugoj je utrci imao problema s vozilom te je s više od trideset sekundi zaostao za svojim vremenom iz prve vožnje te ugrozio svoju poziciju uoči zadnje brdske auto utrke hrvatskoga prvenstva koja se vozi u Dubrovniku. Puljanin Saša Radola uspio je ostvariti najbolji rezultat grupe 5 u svojoj hondi civic s rezultatom 5.33,395, dok je rovinjski automobilist Marino Poropat ostvario drugi rezultat grupe 3.

Predivno vrijeme privuklo je u Buzet veliki broj zaljubljenika u oktanske manifestacije, a ‘Buzetski dani’ i ove su godine pokazali kako su centar automobilističkih događanja i jedna od najposjećenijih automobilističkih utrka u našoj zemlji. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti