EUROPSKO PRVENSTVO BRDSKIH AUTO UTRKA

U Buzetu će ovoga vikenda juriti 28 formula i prototipova

14.09.2023 - 17:55
Atraktivne formule u Buzetu (Foto: S. Žulić)
Atraktivne formule u Buzetu (Foto: S. Žulić)

Sve je spremno za posljednju ovogodišnju utrku Europskog prvenstva na brdskim stazama 'Buzetski dani', koja će se ovoga vikenda održati na legendarnoj stazi od Mosta do Peničići pored Buzeta. Posljednja i odlučujuća utrka sezone FIA  European Hill Climb Championshipa boduje se za prvenstva modernih i povijesna vozila, za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone povijesnih automobila, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije. Za posljednje ovogodišnje natjecanje ‘staroga kontinenta’  prijavljeno je čak 200 službenih natjecatelja iz četrnaest zemalja, a njima će se pridružiti i četrdesetak promotivnih vozača van službene konkurencije.

Brojna publika, koja se kao i proteklih godina očekuje uz buzetsku stazu, imati će prilike uživati u nastupu 28 atraktivnih formula i prototipova, od kojih svakako najveću pažnju plijeni talijanski automobilist Christian Merli, stari znanac Buzeta, koji je u ovoj sezoni slavio u svih devet dosadašnjih utrka Europskog prvenstva. Talijan je tako i uoči zadnje utrke sezone već osigurao europski naslov, dok će za drugo mjesto trajati borba između španjolca Josebe Iraole Lanzagorte i češkog automobilista Petra Trnke, dok bi se u bitku za treće mjesto mogao uključiti i nijemac Alexander Hin. U Buzet je već stigao novi europski prvak među tvorničkim automobilima, makedonski vozač Igor Stefanovski koji će nastupiti u Hyundaiu i30. 

 

Velika se borba očekuje i među istarskim automobilistima, kojih će na buzetskoj stazi biti čak sedamnaest. Rovinjac Marino Poropat, Nino Andrejević iz Lupoglava i puljanin Saša Radola love svoje pozicije u vrhu ukupnog poretka Prvenstva Hrvatske uoči posljednje utrke koja će se voziti u Dubrovniku. Nakon prošlotjednog natjecanja u Ilirskoj Bistrici koje se bodovalo i za nacionalno prvenstvo, Andrejević drži trenutno drugo mjesto ‘generalke’, dok Poropat zaostaje za dostižnih šest bodova. Saša Radola je trenutačno peti, iza velikog hrvatskog automobilističkog asa Nike Pulića. Utrka će biti neizvjesna, jer će se u borbu za pobjedu u nacionalnom prvenstvu upetljati i Domagoj Pereković, koji je ove sezone nastupao samo na utrkama Europskog prvenstva te na taj način poremetiti planove nekome od pretendenata na najviša mjesta u hrvatskom poretku.

Trodnevni program buzetskog automobilističkog spektakla započinje u petak verifikacijom i tehničkim prijamom vozila u samom centru grada, na Trgu Fontana u vremenu od 9,30 do 18 sati gdje će svi posjetitelji moći vidjeti bolide koji su pristigli na sjever Istre. Subota je rezervirana za treninge, od kojih jutarnji počinje u 9,30, a drugi u 13,30 sati. U nedjelju su na rasporedu dvije bodovne vožnje čije se vrijeme za konačni rezultat zbraja. Jutarnja prva vožnja počinje u 9 sati, da bi od 13,30 krenula i druga vožnja. Ulaznica za ovaj spektakl košta 10 eura i vrijedi za oba dana natjecanja u Buzetu. (Siniša Žulić)

 

Tweet

Posljednje novosti