Počelo bogato Vodnjansko ljeto

24.06.2013 - 12:32
Krijes na vodnjanskom trgu
Krijes na vodnjanskom trgu

Visok je krijes 23. lipnja gorio na vodnjanskom Narodnom trgu, a oni najhrabriji neumorno su ga preskakali. Riječ je, dakako o vatri Sv. Ivana koja je obilježila početak bogatog Vodnjanskog ljeta koje će do rujna donijeti mnoštvo raznovrsnih događanja.  

Krjesovi Sv. Ivana palili su se još u doba starih Rimljana kako bi se udobrovoljili poljoprivredni Bogovi. U Vodnjanu je tradicija njihova paljenja započela prije pedesetak godina kako bi se njome otjerale štrige. Dječaci su skupljali šipražje i palili ga na raskršćima. Danas se njihovim paljenjem slavi ljetni solsticij.

I tada se, kao i danas, preskakao plamen unatoč njegovoj visini tako da su, zapravo, oni koji su se odvažili na skok, zapravo prolazili kroz vatru i izazivali pljesak okupljenih promatrača. Događaj je svojim nastupom pratio Trio Val.

Paljenju vatre prethodilo je otvorenje izložbe u Galeriji Loggia u kojoj su članice Zajednice Talijana Vodnjana izlagale radove nastale na radionici keramike pod paskom Igora Fabrisa. Kako je rekao na otvorenju, vrijedne su polaznice radionice svoje umijeće pokazale itekako impresivnim radovima. Rezultat njihova rada pohvalio je i Livio Belci, predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana istaknuvši kako u svima nama postoje mali umjetnici koje samo treba „probuditi“.

Stoga je pozvao sve zainteresirane da se jave na novu radionicu keramike u rujnu za koju su upisi u tijeku. Dva su mozaika, s motivima Vodnjana ostala na poklon Zajednici Talijana.

Početak Vodnjanskoga ljeta svojim su nastupom obogatili Petar Pan i Zvončica iz Birikine koji su zabavljali polaznike Dječjeg vrtića Petar Pan i ostale mališane, a Kiki i Mika oduševili su umijećem žongliranja vatrom.

Sudeći po početku Vodnjanskoga ljeta, Vodnjance i njihove goste čeka još jedno zabavno, veselo i dugo toplo ljeto.

Tweet

Posljednje novosti