70 GODINA RUKOMETA NA BUJŠTINI

Radovčić: 'Buje su bile perjanica rukometa u Hrvatskoj' (foto)

0
Sudionici slavljeničke utakmice u Bujama (Foto: Siniša Žulić)
Sudionici slavljeničke utakmice u Bujama (Foto: Siniša Žulić)

Ljubitelji rukometa u Bujama prigodnom su manifestacijom obilježili 70. obljetnicu igranja rukometa na Bujštini. Tom su prigodom dodijeljene nagrade najzaslužnijima za razvoj rukometa i to Jurju Radovčiću, jednom od pionira rukometa na Bujštini i najzaslužnijih što je ova igra proslavila sjeverozapadnu Istru duž područja bivše zemlje, Stjepanu Pećaniću, jednom od igrača slavne bujske rukometne generacije iz pedesetih godina te Ivanu Štigliću, dugogodišnjem predsjedniku bujskog rukometnog kolektiva. 

- Izuzetno smo ponosni što vas imamo i mogu vam obećati da ćete od javne uprave i dalje imati jaku podršku u vašemu radu. Rukometašima želim puno uspjeha u nadolazećim razdobljima i vjerujem kako će i u budućnosti postizati velike rezultate kakve su bilježili u ovoj dugačkoj povijesti - rekao je tom prigodom bujski gradonačelnik Fabrizio Visintin.

 

Na inicijativu Jurja Radovčića u jesen 1953. osnivaju se muška i ženska rukometna sekcija pri tamošnjem Društvu za tjelesni odgoj ‘Partizan’. Bli su to prvi počeci malog rukometa u Istri, koji je u sljedeće dvije godine proširio i na druge istarske sredine. 

- Buje je pedesetih godina bilo među najaktivnijim i najboljim centrima u zemlji, a rukometna sekcija bila je perjanica rukometa ne samo u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj. Rezultati ponekad nisu najbitniji, bitno je da je sjeme posijano i da se rukomet na ovom području još uvijek uspješno igra - dodao je Juraj Radovčić, jedan od najzaslužnijih rukometnih djelatnika za bogatu povijest ovoga sporta na Bujštini.

Povijesti rukometa na Bujštini te najistaknutijih detalja i generacija iz bogate povijesti prisjetio se tom prigodom Ivan Štiglić, a proslava je nastavljena revijalnom utakmicom seniora Buja ‘53 te veteranske selekcije ‘All Istria’.

U ime Rukometnog saveza Istarske županije, njihov tajnik Senad Imamović predao je predstavnicima bujskog kluba Priznanje povodom ove vrijedne obljetnice. 

Bila je to prilika za susretom različitih generacija bujskih rukometaša, njihovih prijatelja i poznanika i evociranja starih uspomena, na vrlo uspješnu rukometnu ostavštinu i značaj koji je ovaj kraj imao na razvoj i daljnje uspjehe cjelokupnog istarskog rukometa.  (Siniša Žulić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA