VRIJEDNOST 2,5 MILIJUNA EURA

U Istri se gradi još jedna škola

0
Vizualizacija buduće područne škole
Vizualizacija buduće područne škole

Simboličnim polaganjem kamena temeljca u četvrtak 7. rujna gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i ravnateljica OŠ Marije i Line Sanja Zakinja svečano su otvorili radove na izgradnji nove Područne škole u Sv. Mariji na Krasu vrijedne cca 2,5 milijuna eura.

"Izgradnja potpuno nove, suvremene Područne škole u Sv. Mariji na Krasu dio je našeg strateškog razvojnog projekta „Umag-grad djece 2010.-2030.“, zahvaljujući kojem smo u posljednjih 12 godina izgradili ili rekonstruirali gotovo sve vrtiće i osnovne škole na području Umaga. Radi se o vrlo zahtjevnom i strateški važnom projektu kojim smo, do sada, izgradili na novo ili u cijelosti rekonstruirali 14 zgrada škola i vrtića  te generacijama željno iščekivanu umašku srednju školu. Ovo je 15. zgrada koju gradimo u proteklih 13 godina, a navedeni podatak potvrđuje da su nam djeca i njihovo obrazovanje prioritet. Ponosno i čvrsto stojim iza tvrdnje da je obrazovanje jedan od temelja za održivu i sigurnu budućnost našeg Umaga te pokretačka snaga razvoja svakog grada, zajednice ili države. Stoga se Grad Umag, kao grad primjer po ulaganju u obrazovanje, opredijelio za podizanje obrazovne i natalitetne politike na jednu sasvim novu i višu razinu“ kazao je Bassanese u svom obraćanju te dodao kako je zadaća Grada Umaga osigurati da svako dijete ima i najbolje uvjete predškolskog i školskog obrazovanja te sigurnog odrastanja.

„Time na djelu pokazujemo što nam je prioritet, ističemo svoju društvenu odgovornost i dajemo značaj  kvaliteti života, boravka i obrazovanja naše djece, a u konačnici i budućnosti svih nas. Rezultat takve politike je da ove godine imamo 18% više upisane djece u prve razrede od prošle godine, iako je u državi broj upisane djece u padu. Grad koji gradi područne škole je grad znanja i društveno odgovoran grad koji uvažava  raznolikost svakog naselja i potrebe građana tih naselja“ zaključio je Bassanese.

 

Nakon prigodnog kulturno umjetničkog programa u izvedbi učenika OŠ Marije i Line, Tajre Koljesnikov, Leona i Noela Šimića, prisutnima se obratila i vidno uzbuđena ravnateljica Sanja Zakinja koja je Gradu Umagu kao osnivaču škole zahvalila na odličnoj suradnji, a učenicima i roditeljima zaželjela da se na početku iduće školske godine vide na istoj lokaciji, u novim klupama i učionicama. 

Zgrada nove područne škole u Sv. Mariji na Krasu namijenjena je djeci osnovnoškolskog obrazovanja – razredna nastava. U objektu su planirane tri učionice, od kojih je jedna specijalizirana za održavanje nastave informatike i jezika. Prostori su osmišljeni na način da omogućavaju slobodu kretanja i izmjenjivanja različitih oblika rada, a prilazi objektu će se izvesti na način da se osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti osigura nesmetan pristup. Ukupna vrijednost projekta će u konačnici iznositi  2,5 milijuna eura, dok će se dodatnim sredstvima rekonstruirati dvorana u obližnjem društvenom domu koja će se koristiti za tjelesni odgoj učenika te multifunkcionalnu uporabu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA