NOVI DETALJI PREMLAĆIVANJA U ROVINJU

Pretučen sin poznatog istarskog poduzetnika. Napadači pušteni na slobodu!

1
Swinger klub Anakonda
Swinger klub Anakonda

Makljaža u Rovinju, odnosno brutalno premlaćivanje dviju osoba koje se dogodilo u noći s petka na subotu 2. rujna oko 1.30 sati u Rovinju, postaje sve zanimljivije za javnost.

Naime, jedna od dviju premlaćenih osoba je Bruno Plišo, sin poznatog istarskog poduzetnika i zagrebačkog odvjetnika Miroslava Pliše, vlasnika Stancije Meneghetti u Balama.

S obzirom na grozotu samog čina, brutalnog premlaćivanja s ciljem pribavljanja imovinske koristi, nevjerojatno je da su napadači, njih čak osmero, pušteni na slobodu. Naime, oni su od zamjenika županijskog državnog odvjetnika Vlade Šćura dobili samo zabranu približvanja žrtvama do 50 metara.

 

A ono što se dogodilo, a može se iščitati iz obrazloženja odluke o određivanju zabrane približavanja, je sljedeće:

U "ekipi" je bilo osmero napadača, L. M., Đ. M., K. Č., K. I., D. V., B. L., A. P. i M. G., sedmero muškaraca i jedna djevojka. 

Oni su ispred Anaconda Swinger kluba u Rovinju napali Bruna Plišu s ciljem da si pribave znatnu imovinsku korist te ga teško ozlijede. Prvo ga je jedan od njih udario šakom u zatiljak, uslijed čega je Plišo pao na pod, nakon čega su ga svi zajedno udarali rukama i nogama po glavi i tijelu i nanijeli mu teške ozlijede, slomili mu rebra, razbili nekoliko zuba, ozlijedili mu jetru.

Potom su mu s ruke skinuli sat Rolex vrijednosti 15.000 eura, a s vrata skinuli dva zlatna lančića ukupne vrijednosti 3.500 eura. Na taj način su stekli imovinsku korist oko 18.500 eura. 

Nadalje, osobama koje su htjele pomoći nesretnom Pliši prijetili su da će ih ubiti. Jedna djevojka im je prišla i govorila im da će oni ubiti Plišu ako ga nastave tući, pa ju je jedan od njih udario u glavu. Djevojka je pala na tlo, a oni su je potom udarali rukama i nogama pa je i ona zadobila ozljede.

Na koncu, kada je došla policija, jedan od napadača htio je izvući pištolj, ali policajci su ga spriječili.

Index piše da su napadači zaštitari swingerskog kluba Anaconda te da je u priču uključena i vlasnica kluba koja je navedena među osmero napadača. 

Također, pišu da pretučeni tvrdi da mu je jedan od počinitelja fotografirao osobnu iskaznicu kako bi ga zastrašili da događaj ne prijavi policiji.

Plišo je u svom iskazu naveo da je s djevojkom i prijateljima krenuo u klub, gdje su se po dolasku razdvojili. Kazao je da mu je u jednom trenutku prišao mlađi muškarac i zatražio od njega da izađe iz kluba, navodeći da je po klubu snimao mobitelom. On je objasnio da je to nemoguće jer mu je baterija mobitela bila prazna.

Odlučili su izaći iz kluba, a onda ga je, kako kaže, netko s leđa udario šakom u zatiljak. Navodi da ga je potom na podu četvero ili petero zaposlenika kluba, od kojih je jedna žena, počelo tući rukama i nogama. 

Kad je njegova djevojka rekla da će zvati hitnu pomoć, rekli su da će ih sve ubiti. U jednom trenutku izgubio je svijest te navodi da ga je djelatnica ili vlasnica kluba uhvatila rukom za vrat ili rame, vukla po parkiralištu prema cesti i zalila mineralnom vodom. Kad se probudio, osjetio je udarac nogom u rebra, a kad je otvorio oči, nastavili su ga cipelariti.

Djevojka mu je rekla da mu je jedan od muškaraca izvadio osobnu iskaznicu i fotografirao je mobitelom. Njegov prijatelj ga je stavio na bok i vikao prema napadačima, koji su tada odlučili nasrnuti i na njega. On je uspio pobjeći.

Djevojka žrtve rekla je da je njen dečko ispred kluba pitao jednu ženu i jednu ćelavu mušku osobu zašto su izbačeni iz kluba, nakon čega su ga počeli tući. Zatim su, dodaje, došla još četvorica ili petorica muškaraca iz kluba.

Dok su ga tukli, ona i prijateljica su se umiješale, a kaže da se umiješala i žena iz taxija koju su također udarili. Kazala je da su joj prijetili da će je ubiti ako pozove hitnu pomoć. Rekla je i da su neki zaštitari imali na majici natpis "security" i da je spomenuta žena očito glavna jer je muškarce poticala na napad.

Istaknula je da je žrtvi mobitel ostao u klubu pa se ona s jednim mlađim zaštitarom vratila po njega. Rekla je da je on bio dobar i da joj je kazao neka idu i bježe. On nije tukao njezinog dečka.

Njezina prijateljica dodala je kako se ona s djevojkom žrtve umiješala u tučnjavu jer su mislile da njih neće napadati, ali da su u jednom trenutku udarili djevojku žrtve, a nju odgurnuli.

Prijatelj navodi da se pri bježanju spotaknuo, da su do njega dotrčala dva redara i počela ga udarati nogama, a nogu jednog od njih uspio je uhvatiti i srušiti ga na pod. Tada je pobjegao prema kukuruzu, a kasnije na cestu, gdje je našao ostale prijatelje.

Prvookrivljeni je iznio svoju obranu kazavši da je bolestan i da nije sposoban za sukobe. Rekao je kako je vidio da je jedan dečko izbačen van i da su cure tražile mobitel te da im je on pomogao naći taksi. Naveo je i da je pištolj htio odložiti na pod. Dodao je da bi se pridržavao mjera opreza i da se mora brinuti za životinje. 

Što se tiče iskaza ostalih osumnjičenih, oni osporavaju da su učinili djela za koja ih terete, dok je jedan rekao da je išao potražiti žrtvu unutar kluba jer mu je rečeno da ga vani čeka njegovo društvo. Kad je izašao, vidio je da mladić leži na podu te ga je polio vodom kako bi ga osvijestio, navodi. Dodaje da mu je žrtva opsovala majku te da ga je on potom dva puta gurnuo i udario nogom u tijelo.

Index je kontaktirao i vlasnicu Anaconde.

"Hvala vam na javljanju, javit ću vam se u dogledno vrijeme za razrješenje ovih svih laži napravljenih da se nas uništi jer smo udruga za promociju ljudskih prava i seksualnih sloboda. Trenutno sam teško ozlijeđena od pada u policijskoj postaji", navela je vlasnica Anaconde.

Navodi se i da je vozačica taksija rekla kako ju je dan poslije zaustavio osobni automobil iz kojeg su izašle dvije nepoznate osobe, od kojih je jedna imala pištolj za pojasom. Spustila je prozor vozača, a oni su joj rekli: "Spusti glavu, ne gledaj nas, bude li išla kakva prijava ili svjedočenje kakvog događaja u kojem si sudjelovala, tek ćeš vidjeti što će ti se desiti, jel ti jasno."

Vozačica je rekla da je vidjela premlaćivanje jer je imala vožnju prema Anacondi. Rekla je počiniteljima: "Pustite malog, ubit ćete ga." Nakon toga je i ona udarena. Dvojica napadača su joj govorila: "Kurvetino jedna, kurvetino jedna."

Unatoč svemu navedenom, svi osumnjičeni dobili su samo mjeru zabrane približavanja. 

"Uzimajući u obzir sve okolnosti predmetnih događaja, naročito upornost i brutalnost počinitelja u fizičkom napadu, ali i da je prilikom uhićenja okrivljeni imao kod sebe vatreno oružje, to sve predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da postoji opravdana bojazan da okrivljeni boravkom na slobodi mogli ponoviti teže kazneno djelo.

Time smatramo da su ispunjene zakonske pretpostavke za određivanjem istražnog zatvora okrivljenicima na temelju članka 123. stavka 1. točka 3 - zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Međutim, po mišljenju ovog državnog odvjetništva, navedena opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja kaznenog djela može otkloniti primjenom opreza iz članka 85. stavak 2. točka 2., 34. , i 5.

Slijedom naprijed navedenog, odlučeno je kao u izreci ovog rješenja", navodi DORH. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa