Tri sata trajala je konstituirajuća sjednica pazinskog Gradskog vijeća

0
Konstituirajuća sjednica pazinskog Gradskog vijeća
Konstituirajuća sjednica pazinskog Gradskog vijeća

"Želimo znati tko je većina koja podnosi prijedlog za predsjednika ovog vijeća", kazao je vijećnik Renato Kalac (Grupa birača, nositelj Renato Kalac) u raspravi oko izbora predsjednika i potpredsjednika pazinskog Gradskog vijeća.

Naime, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. lipnja, točka dnevnog reda, koja se odnosi na izbor predsjednika i potpredsjednika Vijeća, izazvala je niz rasprava pa je već prva sjednica trajala gotovo tri sata.

Kalac: Ne znamo tko je predstavnička većina u ovom Vijeću

"Prema poslovniku predsjednika vijeća predlaže pet vijećnika iz predstavničke većine. Ovaj je prijedlog predalo pet vijećnika za koje ne znamo predstavljaju li predstavničku većinu i teško je glasati za kandidata za predsjednika vijeća,  ako ne znamo je li prijedlog podjela predstavnička većina", pojasnio je Kalac.

Citirajući Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi Patricia Antolović (Grupa birača, nositelj Valter Milohanić) kazala je da prijedlog nije podnijela ni predstavnička većina, ni predstavnička manjina, već pet vijećnika što, kako je rekla, zakon dozvoljava.

"Ukoliko se ne odabere predsjednik na temelju većine i manjine u roku od 30 dana od dana nastupa okolnosti za izbor predsjednika, može se birati na prijedlog pet vijećnika. Taj rok je istekao danas, jer je počeo teći od dana kada su proglašeni izborni rezultati", pojasnila je Antolović.

Renato Kalac
Renato Kalac
Kalac je citirajući poslovnik Gradskog vijeća kazao kako se predsjednik i jedan potpredsjednik u pravilu bira iz redova predstavničke većine, a potpredsjednik iz redova predstavnika manjine. "Mi nemamo većinu, što znači da ne možemo konstituirati vijeće, jer nemamo predstavničku većinu", istaknuo je Kalac i o svemu zatražio tumačenje predstavnika Ureda državne uprave.

Za riječ se u raspravi javio i Stjepan Gabrić koji je također citirao poslovnik. "Ako ništa, pazinska javnost bi trebala znati tko je to većina u Gradskom vijeću Grada Pazina", kazao je Gabrić.

Za predsjednika Vijeća izabran Boris Demark

Za mjesto predsjednika predložen je Boris Demark, no nakon rasprave Renato Kalac, Ivan Bubić, Stjepan Gabrić i Viktor Lakoseljac predali su svoj prijedlog i za predsjednicu vijeća predložili su Vesnu Ivančić (IDS) . "Zahvaljujem se na ukazanoj časti, no ja tu kandidaturu ne prihvaćam", kazala je Ivančić. Većinom od 12 glasova za i 3 protiv za predsjednika je izabran Boris Demark (SDP).

Demark se zahvalio vijećnicima na povjerenju. "Moja je dužnost, misija i obaveza prema građankama i građanima Pazina i prema Gradu Pazinu je da, poštujući sve propise, učinim sve za društveni i gospodarski razvitak i napredak ovoga grada, županije i Republike Hrvatske", kazao je Demark.

Boris Demark (SDP), predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina
Boris Demark (SDP), predsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina
Izbor potpredsjednika također nije prošao glatko. Predsjedavajuća Vesna Ivančić zamolila je vijećnike da budu tiši i da sjednica prođe bez frustracija. "Molim da se svi ponašamo u skladu s ova tri grba koje imamo ovdje na zidu iznad nas", naglasila je Ivančić.

Naime, osim rasprave, Komisija za izbor imenovanje raspravljajući o prijedlozima za potpredsjednika zasjedala je gotovo sat vremena nakon čega su za potpredsjednice izabrane Patricia Antolović i Vesna Ivančić.

U Vijeću će Renata Krulčića, gradonačelnika Grada Pazina izabranom članu Gradskog vijeća s liste IDS, HSU i HNS, kojem mandat u Vijeću miruje po sili zakona, zamijeniti Mladen Sironić (IDS).

Pazinsko gradsko vijeće tako čine Mladen Sironić, Vesna Ivančić, Mate Jurić, Dragutin Bravar, Martin Čotar, Valter Žgrablić (IDS, HSU, HNS), Sandi Blagonić, Ivica Gržinić, Boris Demark (SDP), Stjepan Gabrić, Viktor Lakoseljac, Ivan Bubić (HDZ), Valter Milohanić, Patricia Antolović (Grupa birača, nositelj Valter Milohanić) i Renato Kalac (Grupa birača, nositelj Renato Kalac). (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Gradsko vijeće Grada Pazina (Nedostaju četiri vijećnika)
Gradsko vijeće Grada Pazina (Nedostaju četiri vijećnika)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa